Kongre’de İran görüşmeleri başladı

Amerikan Kongresi, İran’la varılan nükleer anlaşmayı değerlendirmeye başladı.

Dünya
23 Temmuz 2015 Perşembe

İlk olarak Obama yönetimi tarafından bu anlaşmanın sonuçlandırılması için görevlendirilen üç isim – Dışişleri Bakanı John Kerry, Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Maliye Bakanı Jack Lew – Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde ifade verecek.

Değerlendirmeler, hem anlaşmayı savunanların hem de eleştirenlerin ulusal çapta başlattığı milyon dolarlık reklam ve halkla ilişkiler kampanyalarının gölgesinde yapılacak.

Kongre üyelerinin, 56 gün içinde anlaşmayı onaylama ya da reddetme yönünde oy kullanması gerekiyor. Anlaşmaya karşı alınan her türlü kararı veto edeceğini duyuran Başkan Obama’yı saf dışı bırakmak için üçte iki çoğunluğun ‘Hayır’ oyu vermesi gerekiyor. Bu da Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerin aralarında koalisyon yapması anlamına geliyor.

Cumhuriyetçi üyeler anlaşmanın mevcut şekline karşı çıkıyorlar. Demokratlar genel anlamda sessiz kalırken birçoğu ‘önümüzdeki günlerde anlaşmanın şartlarını dikkatlice inceleyeceklerini’ belirtiyorlar.

İsrail’in Washington Büyükelçisi Ron Dermer, konuyla ilgili olarak başkentteki temaslarına devam ediyor. İsrail yönetimine paralel olarak eleştirilerini yüksek sesle dile getiren Dermer çoğunlukla Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ile görüşüyor.