70 Pencere/Shivim Panim@Büyükada etkinlikleri devam ediyor

70 Pencere/Shivim Panim, tüm yıl süresince yurt dışından konuk konuşmacılarla devam ettiği farklı konulardaki konferanslarına, yaz sezonu boyunca Büyükada’da devam ediyor

Nazlı DOENYAS Toplum
22 Temmuz 2015 Çarşamba

Temmuz ayının ilk konuşmacısı Rabi Yehonatan Salem, ‘Evde Huzur ve Barış- Şalom Bayit’ çerçevesinde ‘One Plus One Equals One / Bir Artı Bir Eşittir Bir’ konuşmasında, “Tanrı ilk başta erkeği ve kadını tek bir varlık olarak yaratır, daha sonra onları ikiye ayırır. Yani Tanrı başlangıçtaki düşüncesini değiştirmiş midir? Erkeğin topraktan yaratılmış, kadının ise kemikten yaratılmış olması onların kişiliklerini nasıl etkiler? Evliliğimizin ilk senesini tamamlayabildik mi?” konuları üzerinde durdu. Rabi Salem, aynı hafta çocukların eğitimi çerçevesinde; ‘Waze of Education / Eğitimde Waze’ konuşmasında ise, “Eğitim nedir, ne değildir? Verdiğimiz eğitimin bizi nereye doğru götürmesini hedefliyoruz? Çocuklarımıza olan sorumluluğumuz ne zaman sona ermektedir?” sorularına, katılımcılarla birlikte cevap aradı.

Temmuz ayının ikinci konuşmacısı Rabi Avraham Elbaz, ‘Evdeki Huzur ve Barış- Şalom Bayit’ çerçevesinde ‘There is Lİfe After Marriage - Düğünden Sonra Yaşam Var’ konuşmasında, “Evliliğin içinde ben hâlâ bir birey miyim? Nasıl beraber yükselebiliriz? Hem çift hem birey olabilmek - bu iki düşünce birbiriyle çelişiyor mu?” konularını ele aldı. Çocukların eğitimi çerçevesinde ise, ‘Roots and Wings - How to Build the Independent Child / Kökler ve Kanatlar- Bağımsız Çocuk Yetiştirmek’ başlığı altında “Bağımsızlık ve özgürlük- ikisi aynı şey mi? Her çocuğun kendi yapısı, kendi karakteri vardır. Çocuğumuzu onun kendi yetenekleri doğrultusunda yetiştirebilmek, hayatta başarılı olacak çocuk yetiştirmek” üzerine bilgi aktardı.

70 Pencere/Shivim Panim’in sonraki konukları Rav Sion Setton ve eşi Mijal Bitton-Setton oldu. Gerek farklı ülkelerde ilham verici konuşmalar düzenleyerek, gerek doğal felaketlerle sarsılan ülkelere gidip yardım elini uzatarak, gerek kanserli çocuk hastaları ziyaret edip onlara neşe vermeye çalışarak, her biri farklı konularda ve farklı yollarla, ama ortak olarak hepsi sevgi ve gururla, Tanrı’nın suretinde yaratılmış olmanın, Yahudiliğin ne demek olduğunun canlı örneği olan, dünya çapında pırıl pırıl, 36 yaş altı 36 gençten biri, 29 yaşındaki Gezgin Haham Rabi Sion Setton ile, 70 Pencere/Shivim Panim konferansları çerçevesinde Büyükada Sinagogu yahidlerine, gençlere, madrihlere, Talmud Tora çocuklarına ve de çiftlere yönelik programlar düzenlendi. Şabat süresince tefila sonrasında ve seudalarda kısa konuşmalar yapan Rabi Setton, 12 Temmuz Pazar akşamüstü YSK’de gençlere yönelik sürpriz farklı bir konseptte ‘Yahudi Gençliğinin İkilemleri, Yahudiliğin Uygulamalarının Günümüzde Bir Anlamı Var mı? Asimilasyon Mutlaka Karışık Evlilik mi Demek?’ gibi gençlerin günlük hayatta sıkça karşılaştıkları ama bir türlü çözümleyemedikleri birçok konuda bakış açılarını özgür ve rahat bir şekilde ifade etme ve seslerini duyurma, tartışma ve farklı fikirleri duyma olanağı sağladı. Faaliyet sırasında ayrıca, Büyükada’da ilk defa olarak nefis ıslak hamburger (kaşerut kurallarına uygun) sunuldu.

Rabi Sion Setton ve eşi Mijal Bitton-Setton, 14 Temmuz’da da madrihler ve Talmud Tora gençleri ile buluştu. R. Selim Eskenazi ve Talmud Tora madrihlerinden Gila Kohen, Reysi Bahar, Valeri Kohen, Moris Bardavid, Meri Halfon, Vivet Sparkes, Renin Özlevi, Lori Farsi, Serena Abudara, Diana İs, Vildan İs, Beri Bahar, Cem Küpeli, Onur Ergalimidi, Nedim Varon, İzzet Barokas, Karla Mizrahi ve Keli Kalaora’nın katılımıyla bir workshop düzenleyerek, ‘Madrih olmanın getirdiği fırsatlar ve zorluklar, arkadaş mı olmalı eğitmen mi; öğrencilerin ve kendi ilgimizi nasıl taze tutabiliriz’ konuları üzerinde çalıştı. Eğitimin öneminden söz eden Sion ve eşi Mijal, özellikle Yahudilikte eğitim ve Yahudi bir bireyin nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda genç madrihleri bilgilendiler. Setton çifti, daha sonra 8-12 yaş Talmud Tora çocukları ile, ‘Dünyayı nasıl daha iyi hale getirebilirim? Sorumluluğum ne zaman başlıyor? Hep sorumluluk var, eğlence yok mu?’ diyerek, çocukların hayatlarındaki dönüm noktaları, bu geçişlerin onlar için ne ifade ettiği ve bu geçişleri en iyi şekilde nasıl değerlendirebilecekleri üzerine fikir alışverişinde bulundu. 14 Temmuz akşamı ise çiftlere yönelik, yine meşhur ıslak hamburger ikramları ile gerçekleşen ‘Sevginin Beş Dili’ konuşmasında ana tema şuydu: “Dünyada konuşulan farklı lisanlar gibi, sevginin de farklı lisanları vardır. Sevgi dili bizimkinden farklı olan bir kişiye, sevgimizi ifade etmeye çalışmak, Çince anlayan birine Fransızca konuşmaya benzer. İlişkilerimizi daha geliştirebilmek için hayatımızda olan ve olacak kişilerin sevgi dillerini anlamaya çalışmak. Tanrı ile ilişkimizi geliştirebilmek için Tanrı’nın sevgi dillerini öğrenmeye çalışmak.” 70 Pencere/Shivim Panim@Büyükada’nın, altı hafta sürecek yeni JLI serisi ‘Judaism Decoded-Yahudilikteki Şifrelerin Çözülüşü: Yahudi Geleneğinin Kökenleri ve Gelişimi’ başlığında olacak. Bu çalışmada bugüne kadar çeşitli nedenlerle sorgulanmayan, sorgulanamayan konular, açık olarak ele alınıyor: Sorgulanmayanı Sorgulamaya Hazır mısınız? Yahudi geleneğinizin gerçekliğini hiç sorguladınız mı? Bugün uyguladığımız Yahudiliğin doğruluğunu destekleyecek herhangi bir kanıt var mı? Hahamların icat ettiği neydi ve neler eski dini ayetlere dayanır?

JLI’ın tüm çalışmaları, Amerika’dan sipariş verilen kitapçıklar ve projeksiyon eşliğinde JLI Yetkili Eğitmeni Chaya Chitrik tarafından tamamı İngilizce ve interaktif olarak yapılıyor.

Kayıt ve Bilgi: [email protected]