İspanyol vatandaşlığı yolunda bizi ne bekliyor?

Dünyadaki bütün Sefaradlara İspanyol vatandaşlığı hakkı sunan kanun İspanya Senatosunda onaylandığından beri, insanların kafasındaki birçok soru cevap bekliyor. Konulan şartlarla ilgili hayal kırıklığı bir yana, belli bir yaşın üzerindeki kişilerin en önemli sıkıntısı Cervantes Enstitüsünde alınması gereken iki sınav. Bu konu ile ilgili Cervantes Enstitüsü Müdürü Pablo Martin Asuero’ya birkaç soru sorarak konuyu aydınlatmasını istedik.

Karen GERSON ŞARHON Toplum
22 Temmuz 2015 Çarşamba

Sevgili Pablo, Sefaradlara İspanyol vatandaşlığı veren kanun Senatonuzda onaylandığından beri ilgilenen kişilerin kafasında bir takım sorular oluştu, özellikle de Cervantes Enstitüsünde alınması gereken sınavlarla ilgili. Öncelikle bizleri bu sınavlarla ilgili aydınlatabilir misin? Nedir alınması gereken bu sınavlar?

İki sınav var. Birincisi ‘Conocimientos Constitucionales y Socioculturales de España (CCSE)’ adında İspanyol anayasası ve sosyokültürel bilgileri içeren sınav. 26 soru olacak. Bunların 23’ü üç cevap şıkkından birini işaretleyerek (a,b,c) ve üç soru da Doğru-Yanlış olarak cevaplanacak. İlk 13 soru politik diğerleri ise coğrafya ve kültür soruları olacak. Soruların yüzde 50’sini doğru cevaplayan sınavı geçmiş sayılacak. Belirli bir tarihi olmayacak. Öğrenci ile Cervantes Enstitüsünün müsait olduğu zamanlara bağlı olacak.

Yani bu sınava hazır olduğunu hisseden kişi Cervantes Enstitüsünden randevu alıp sınava öyle girecek, değil mi?

Evet. Şu anda sınav merkezi Cervantes Enstitüsü ama DELE’de olduğu gibi bu sınavın İzmir ve Ankara’da da alınabilmesini sağlamayı umuyoruz.

Ya ikinci sınav?

İkinci sınav DELE A2 sınavıdır. Sıfırdan İspanyolcaya başlayan bir kişinin A2 seviyesine gelebilmesi için 180 saat kurs görmesi gerekmektedir. Bunu haftada altı saat kursa gelerek yapabilir; ya hafta içi iki defada ya da hafta sonu tek kere gelerek.

Judeo-Espanyol bilen Sefaradlar için de daha hızlı ilerlemelerini sağlayacak özel kurslar da tertiplemek mümkün olacaktır.

DELE A2 sınavları, nisan, mayıs, temmuz, ekim ve kasım aylarında alınabilir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da sınav merkezlerimiz mevcut.

Cervantes Enstitüsü Sefaradların bu sınavları geçebilmeleri için ne gibi düzenlemeler yapacaktır?

Cervantes Enstitüsü bu sınavların alınacağı tek merkezdir. Aynı zamanda bu sınavları geçmeye yönelik kurslar da düzenlemekteyiz. Yedi kişi oluşturan her gruba özel kurslar düzenleyebiliriz.

Cervantes Enstitüsü kütüphanesinde DELE ile ilgili birçok kitap ve manual bulunuyor. CCSE sınavı ile ilgili kitap ve manual da ekim ayında ilgililerinhizmetine sunulacak.

http://estambul.cervantes.es/tr/kutuphane_turkce/kutuphane_hakinda.htm

Sıfırdan başlayan biri DELE A2 seviyesine gelebilmesi için kaç kurs almalı?

Hiç ispanyolca bilmeyen biri 60 saatlik 3 kuru başarıyla tamamlarsa A2 seviyesine ulaşır. Normalde eylül ayında başlayanlar hazirana kadar hazırlanıp temmuz DELE sınavına girebilirler.

Kursların fiyatı nedir? Ya kültür sınavı için? İkisi birleştirilebilir mi?

Fiyatlar kursların sabah, akşamüstü, akşam ve hafta sonu olmasına göre değişiyor. Kişi başı saat başı 18 TL ile 23,85 TL arası değişmekte.

Yani sıfırdan başlayan biri A2 seviyesine gelebilmek için 3240 TL ila 4293 TL arası bir yatırım yapmalı diyebilir miyiz?

Evet.

Judeo-Espanyol bilen bir Sefarad bu sınavları geçebilir mi?

Seviyesine bağlı aslında. İspanyolca zor bir lisan değildir özellikle duyduğunu ve okuduğunu anlama bölümlerinde.  Zor olan kısım yazı sisteminin ve kelime ile bazı gramer kurallarının Judeo-Espanyoldan farklı olması. Bana göre 80 saatlik bir hazırlanma A2 seviyesine gelebilmek için yeterli olacaktır.

O zaman Judeo-Espanyol bilen birinin modern İspanyolcaya adaptasyonu için 1440 TL ila 1980 TL arası bir yatırım yapması gerektiğini söyleyebilir miyiz?

Evet.

O zaman Judeo-Espanyol bilenler için özel kurslar düzenleyecek misiniz?

Evet, bu yönde çalışmalarımız var.

Daha önceki senelerde DELE A2 sertifikası almış olan kişilerin bu sertifikası kaç sene geçerli?

Ne zaman ve nerede DELE A2 sertifikasını almış oldukları önemli değildir. Bir kere alındıktan sonra her zaman geçerlidir.

Yeterli başvuru olduğu takdirde sınavı Cervantes dışında bir yerde yapmayı düşünür müsünüz?

Tabii, on beş başvurudan itibaren sınavı UÖML’de yapabiliriz.

Asya yakasında oturanlar için ne gibi kolaylıklar düşünüyorsunuz?

On kişilik gruplar oluştuğu takdirde bir öğretmen yollayabiliriz. Tabii ki ders vermeye uygun bir mekan olmalı.

Sınav sonuçları ne kadar sürede gelir?

Şu anda  DELE çok daha kısa sürede kontrol ediliyor. İki aydan daha az sürede sonuçlar çıkıyor (internette yayınlanıyor) ve ondan sonra yine kısa sürede sertifikanın kendisi geliyor.

Bu yaz hazırlanmaya başlamak isteyenler için kurs var mı?

Evet, 3 Ağustos’ta başlayıp 28 Ağustos’ta sona eren bir kursumuz var.

http://estambul.cervantes.es/imagenes/File/2015_agustos_kurs.pdf

Cervantes Enstitüsünde iletişime geçilecek kişi kimdir bunlarla ilgili?

Antonio Jurado ([email protected]) eğitim müdürümüzdür. Kendisiyle bütün özel kurslar için temasa geçilebilir. Genel kurslar için ise internet web sitemizde kapsamlı bilgi mevcuttur. http://estambul.cervantes.es/tr/default.htm

Çok teşekkürler Pablo. Okurlarımıza başka söyleyeceğin şeyler var mı?

Yardımın için çok teşekkürler.  ‘Conocimientos Constitucionales y Socioculturales de España’ (CCSE) sınavı için bir pilot sınav yaptık. Gelen 50 kişinin yüzde 80’i sınavı geçti; hiç hazırlanmadan. Bu da şu demektir: temel İspanyolca ve genel kültür bilgisi ile bu sınavı geçmek kimse için zor olmayacaktır.