Büyükada Yahudi Cemaati 120 yıllık tarihi camide iftar yemeği verdi

Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Yönetim Kurulu tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen iftar yemeği, ilk defa cami avlusunda kurulan masalarda 15 Temmuz Çarşamba akşamı gerçekleşti. 1883 yılında yapımına başlanıp, 1895 yılında inşaatı tamamlanan Büyükada Hamidiye Camisinde verilen iftar yemeğine yaklaşık 230 kişi katıldı.

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
20 Temmuz 2015 Pazartesi

Büyükada Hamidiye Camii Mehmet Şen’nin okuduğu iftar duasından sonra yemeğe geçildi. Günün sunuculuğunu Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Vakfı Başkan Vekili Rafael Habib üstlendi. Rafael Habib konuşmasına “Sizler biraz önce inançlarınız gereği tutmuş olduğunuz orucunuzu açmak için iftarı gerçekleştirdiniz. Allah orucunuzu ve kalbinizdeki duaları mübarek kılsın. Oruç ve iftar ibadetleriniz bizi bağışlayan yaradanımız nezdinde kabul görsün” sözleri ile başladı. “Ramazan ayının güzelliği kalplerinizde, yağmurun bereketi evlerinizde, Halil İbrahim bolluğu sofralarınızdan asla eksik olmasın” temennisinde bulunan Habib sözlerine şöyle devam etti:

“İstanbul, farklı dinden insanların yüz yıllardır beraber yaşadığı, kültür zengini ile dolu bir şehrimizdir. Henüz bir, iki milyon nüfusa sahipken, mahallede herkes birbirini tanırdı. Komşuluk, yardımlaşma, selamlaşma, bayramlaşmanın farklı bir tadı olurdu. Büyüyen şehrimiz, artan nüfusumuz gelen turistlerimiz, alışa geldiğimiz değerlerimizi de değiştirmiştir. Ancak Adalarımız bir nebze büyükşehrin kaotik yaşantısından farklı herkesin birbirini tanıdığı, selamlaştığı, yardımlaştığı, asker uğurladığı, bayram kutladığı, beraber gülüp eğlendiği, hoşgörünün, dil, din, ırk farklılıklarının yok olduğu kültürel zenginliğin en yoğun yaşandığı beldelerden biri olma özelliğini korumaya çalışmaktadır.” Rafael Habib, nefret tohumları atılmadan, Adalarda yaşanan birlikteliğin, barış ve huzurun tüm evrene yayılması dileğinde bulundu. Habib, Büyükada Musevi Cemaati Yönetim Kurulu adına davetlerine icabet ederek kendilerini onurlandıran bütün misafirlerin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlayıp, kendilerine bu imkânı tanıyan Hamidiye Camii Yönetimine teşekkür etti.

Rafael Habib konuşmasını yapmak üzere kürsüye Büyükada Sinagogu Haham Akaali Rav Selim Eskenazi’yi davet etti. Rav Eskenazi herkesi selamlayıp, “Müslümanlık dinine mensup kardeşlerimizin Kutsal Ramazan ayında tuttukları oruçlar, güzel vatanımız Türkiye’nin vazgeçilmez bir parçasıdır. Büyüdüğümüz bu toprakların elçiliğini yaptığımız her türlü uluslararası platformda Türk insanının ne kadar yardımsever ne kadar hoşgörülü, ne kadar dürüst olduğunu duymak bizlere daima gurur vermektedir” dedi. Rav Selim Eskenazi din adamları olarak amaçlarının insanoğluna yardımlaşma olmadan, paylaşma olmadan eksik birer birey olduğunu öğretmek olduğuna değindi ve “Kutsal Ramazan ayının yaz aylarına rastlaması, Büyükada’da yaşayan Musevi cemaat mensuplarının iftar yemekleri vermesi, Büyükadalıların bu güzel sofralara iştirak etmesi ve ilk defa iftarın camide gerçekleşmesi milletimize ve dünyamıza kardeşliği kazandırmaktadır” dedi. Her sene büyük bir zevkle ve şevkle bu iftar yemeğine katılan Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva’nın bu yıl rahatsızlığından dolayı ile katılamadığını, kendisinin iyi dileklerde bulunduğunu, dualarını paylaştığını, Ramazan Bayramı’nın bütün Türk vatandaşlarına hayırlar getirmesi dilediğini duyurdu. Kendisi de “Adamızdaki bu güzel birlikteliğin dünyaya örnek olması” temennisinde bulunarak “Ramazan Bayramı mübarek olsun, burada bulunan herkese, milletimize vatanımıza hayırlar getirsin” diyerek sözlerine son verdi. 

Ardından Adalar İlçesi Müftüsü Kamil Tuncel kürsüye davet edildi. Müftü Kamil Tuncel, “Bugün iftara katılan, oruçlu olan-olmayan, ama oruçlu olanla birlikte o muhabbeti, sevgiyi, o iftarı paylaşmaktan haz duyan Yüce yaratıcının yeryüzündeki güzel renkleri olan bütün dostlara, bütün katılımcılara Adalar İlçesi Müftüsü olarak gönülden muhabbetlerimi, sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” sözleri ile başladı. Tuncel, “Hangi dinde olursa olsun, din adamlarının sözlerinin birbirine yakındır. Dinler insanların huzuru içindir. İnsanların dünya ahiret mutluluğunu hedef alır” dedi. Sözlerine, “Rabbim yüzündeki her tarafına iyiliğim yayılabilmesi, huzurun hakim olabilmesi, emniyetin, güvenin her yere hakim olabilmesi için gece-gündüz hep çalışan yeryüzünün güzel insanlarının daima yardımcısı olsun” temennisi ile devam etti. Müftü, Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı ll. Abdülhamid döneminde Büyükada Hamidiye Camisinin yapımına girilişinden on yıl sonra da Edirne’deki Büyük Sinagogu inşa ettirdiğine değindi; Osmanlı padişahlarının döneminde yaşayanların ne kadar dostane duygular, saygı ve muhabbet içinde birlikte yaşadıklarını dile getirdi. “Rabim yeryüzünü ibadet hanesiz bırakmasın, iyi insanlardan eksik etmesin, Rabbim burada toplanan dostlar gibi yeryüzünü iyilik adası, sevgi adası halinde getirmeye çalışanları iki cihanda yar ve yardımcısı olsun”  dileklerinin ardından, iftarı veren Büyükada Musevi Cemaatine teşekkür etti.

İftar yemeğinde Yaradana Şükür Duasını Büyükada Hamidiye Cami İmamı Mehmet Şen ve Hazan Rıfat Romi okudu.

Son olarak Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Vakfı Başkan Vekili Rafael Habib yönetim kurulu adına “Değerli dostlarımız, birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduk. Ramazan Bayramını kutlar, tekrar iyi günlerde beraber olmak dileğiyle, hoşça kalın, esen kalın” sözleri ile teşekkürlerini sundu.

120 yıllık Büyükada Hamidiye Camisindeki Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu’nun gerçekleştirdiği iftar yemeğine milletvekilleri, Adalar Belediye Başkan Vekili, Adalar Emniyet Müdürü, Adalar Cumhuriyet Savcısı, Adalar Müftüsü, Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Baş hahamı, sinagogu vakfı yönetim kurulu üyeleri, kurum, dernek, kulüp başkanları ve üyeleri, parti temsilcileri, basın mensupları, muhtarlar, ada esnafı, ada halkı katıldı.