Beyin ameliyatı olurken piyanoda Hava Nagila’yı çaldı

71 yaşındaki Parkinson hastası İsrail Tel Aviv’deki Suraski Tıp Merkezi’nde beyin ameliyatı geçirirken, piyanoda Hava Nagila ve Golden Boy melodilerini çaldı.

Dünya
15 Temmuz 2015 Çarşamba

İsrailli doktorların Şoşanna Levy adlı kadını ameliyat etmelerinin sebebi, beynin istemli hareketleri kontrol merkezi olan cerebral bölgesine elektronik bir destek cihazı yerleştirmekti.

Suraski Tıp Merkezi Nöroloji Bölümü Başkanı   Prof. Itzhak Fried,  ve Dr. Ido Strauss tarafından yapılan ameliyatta hastanın özellikle piyano çalması istendi. 

Böylelikle doktorlar Cerebral korteksine 1mm mesafe ile yerleştirilen elektronik destek ünitesinin hastanın parmaklarını oynatmakta ne kadar fark ettirebildiğini anlık olarak takip edebildiler.   

12 torun sahibi ve hayatı piyano çalarak geçmiş Levy, ameliyat sırasında cihazın devreye girmesi ile parmaklarını çok daha iyi oynattığını doktorlara söyledi.   

Tekrardan parmakları işlev kazanan kadın gözlerinde sevinç  yaşlarıyla Hava Nagila ve İsrail’in 2015 Eurovision şarkısı Golden Boy’u çaldı. 

Ancak ameliyat sırasında  çalıştırılan ve test edilen cihaz hastanın yaralarının iyileşmesi için iki hafta sonra uzaktan kumanda ile çalıştırılacak.