İranlılar sokaklarda dans ediyor

Tahran sokaklarında müthiş bir mutluluk dalgası var, arabaların korna sesleri, gençlerin sevinç çığlıklarına karışıyor.

Dünya
15 Temmuz 2015 Çarşamba

Halkın bugünlerde baş kahramanı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani. Viyana’da yapılan görüşmelerden anlaşma çıkmasında büyük payı olan İranlı liderin resmini taşıyan gençlerin pankartında şöyle yazıyor: “ Dünya ile tekrardan dost olmak için atılan ilk adım.”

Viyana’da yapılan anlaşmanın en önemli maddesi İran’ın askeri üslerini uluslararası teftişe açmayı kabul etmesi. Buna karşılık Batılı güçler de İran’a uygulanan ekonomik yaptırımlara son verecek. Yıllardır süren  yaptırımlar Tahran’ı dünyadan izole etmiş, ekonomisini son derece olumsuz etkilemişti. 

Tahran, sokaklarında dün gece yaşanan coşkunun bir benzerini İran ancak Dünya Kupası elemelerinden başarı ile çıktığında görebilmişti.

Tahran’ın nispeten gelir düzeyi daha yüksek olan mahallelerinde “Yaşa Ruhani, sağ olasın Ruhani” diye bağıran  gençler, İran bayraklarına sarılmış olarak yoldan geçenlere şeker ve çikolata dağıttılar.  Pankartlardan bir tanesinde ise şöyle yazıyor:  “Asla umudunu kaybetme.”   

Ancak, sevinç gösterilerinin ve Viyana’daki anlaşmayı kutlayanların sayısının Tahran’ın güneyine, daha fakir bölgelere doğru gittikçe azalması dikkat çekiyor.