Obama: “İran ile nükleer anlaşma Ortadoğu’da stratejik silahların yayılmasını engelleyecek”

ABD Başkanı Barack Obama, Viyana’da Batılı güçler ile Tahran arasında varılan tarihi anlaşmanın dünyanın en kritik bölgelerinden Ortadoğu’da nükleer silahların yayılmasını engelleyeceğini belirtti.

Dünya
14 Temmuz 2015 Salı

Anlaşmanın yerel saat ile 13.00’te açıklamasından bir saat sonra Amerikan ulusuna bir açıklama yapan  Obama, Kongre’nin anlaşmayı kanunsuz ilan etmesi durumunda da bu kararı veto edeceğini belirtti. 

Anlaşmanın dünyayı daha güvenli bir yer yapacağını savunan Başkan Obama şu ifadeleri kullandı: “Bu anlaşma, Amerikan diplomasisinin görüşme yoluyla  dünyada ne büyük değişikliler yapabileceğinin en büyük kanıtıdır. Bu anlaşma sonucunda da dünya daha güvenli, daha barış dolu bir yer olacaktır.” 

İsrailli yöneticiler ise anlaşmaya büyük tepki gösterdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmayı İran için nükleer silahlara giden yolun açılması olarak niteledi. Nükleer silah elde etmeyi engellemesi gereken tüm yaptırımların bu anlaşma ile kaldırılacağını ifade eden Netanyahu şöyle konuştu: “İran Jackpot kazandı. Şimdi ekonomik yaptırımların kalkması ve milyarlarca doların serbest kalması ile Tahran saldırgan siyasetini sürdürecek, uluslararası terörü desteklemeye devam edecek. Bu tarihi bir anlaşma değil tarihi bir hatadır.” 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise anlaşma sonrası attığı tweet’de, “Bu gereksiz krizin anlaşma ile çözülmesi sayesinde İran için ufukta yeni bir gelecek, yeni fırsatlar belirmiştir” şeklinde yazdı.