Elektronik uyuşturucu bağımlılığı: İNTERNET

İsrailli filmciler Shosh Shlam ve Hilla Medalia üç ay geçirdikleri Çin, Pekin’deki rehabilitasyon merkezinde onlarca internet bağımlısı ile görüşerek, gözlemlerini beyaz perdeye aktardı.

Dünya
13 Temmuz 2015 Pazartesi

Shalam ve Medalia, ‘Web Junkie’ ismini verdikleri  belgesel filmde, Çinli doktorların internet bağımlılığını nasıl tedavi ettiklerini, hastalık seviyesinde bilgisayarlarından kopamayanların ailelerine, iş hayatlarına ve okuldaki başarılarına verdikleri olumsuz etkileri anlatıyor.

Filmin birçok sahnesinde konuşan rehabilitasyon merkezi doktorlarının internet bağımlılığından ‘elektronik uyuşturucu’ olarak söz etmeleri dikkat çekiyor.

Çin’de internet bağımlılığı özellikle gençlerin düzgün bir eğitim alması açısından büyük sorun yaratıyor.

Kolektivist ve komünist bir geçmişe sahip ülkede gençleri bu bağımlılıktan kurtarmak için, askeri bir disiplin ile idare edilen tam 400  klinik kurulmuş.

Kliniklerde çocuklara askeri botlarla açık arazide kamp faaliyetleri yaptırılıyor ve birbirleri ile direkt iletişim içinde olacakları oyunlar oynatılıyor.

Web Junkie adlı İsrail filmi  internetin karanlık yüzünü beyaz perdeye yansıtması ile  2014 yılında Sundance Film Festivali’nde Juri Özel Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Film 13 Temmuz’da internette film yayını yapan PBS kanalında yayınlanacak. (pbs.org)