İsrailli araştırmacı, antibiyotik direncine karşı mücadelede önemli ilerleme sağladı

Ekonomi
8 Temmuz 2015 Çarşamba

Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta Cenevre’de gerçekleştirdiği yıllık toplantısında, antibiyotik direncinin dünya çapında kapsamlı ve hızlı bir biçimde yayılmasını yavaşlatmak üzere radikal ve etki alanı geniş bir planı onayladı. Plan ile kontrolsüz antibiyotik kullanımı ve piyasaya yeni antibiyotiklerin çıkmaması nedeniyle meydana gelen artışın durdurulması ümit ediliyor. Tel Aviv Üniversitesi’nin araştırması bu alanda umut vaat eden yeni bir aracı tanıtıyor: Söz konusu sistem, seçili bakterilerde antibiyotik direncini yok ediyor ve diğer bakterileri antibiyotiklere karşı daha hassas hale getiriyor. Profesör Udi Qimron öncülüğünde yürütülen araştırma, dirençli suşları yok etmek, diğerlerini de antibiyotiklere karşı daha hassas bir hale getirmek için dirençli bakterilere ‘düzeltilmiş’ DNA aktaran ‘faj’ adlı bakteriyel virüslere dayanıyor.

Araştırmacılara göre, sistem son olarak hastane yüzeylerinde bulunan patojenlerde veya sağlık personelinin ellerinde uygulanırsa, tedavi edilemeyen ve çoğu kez ölümcül nitelikteki bakteriyel enfeksiyonlarda işleri yoluna sokabilir.

Prof. Qimron, “Hastanelerde, antibiyotik dirençli enfeksiyonların çoğuna sebep olan sadece birkaç  tane patojen bulunduğundan, özellikle bunların her biri için uygun duyarlılaştırma tedavileri tasarlamak istiyoruz,” dedi. “DNA’yı patojenlere ulaştıracak DNA-ulaştırıcı fajların uygun kombinasyonlarını ve yeniden duyarlılaştırılmış patojenleri seçebilen ‘öldürücü’ fajların uygun kombinasyonlarını tercih etmek zorundayız.”

Profesör Qimron, “Antibiyotik dirençli patojenler, antibiyotiklerin, duyarlı olanlar yerine dirençli patojenleri seçmek için tasarlanmış olmaları sebebiyle giderek artan bir tehdit oluşturuyor. Enjekte edilen DNA’nın iki görevi vardır: Antibiyotiklere karşı direnç gösterilmesine sebep olan genleri yok eder ve ölümcül fajlara karşı koruma sağlar. İlaca dirençli bakterilere ilişkin antibiyotik duyarlılığını iyileştirecek ve aynı zamanda bakteriler arasında söz konusu direnci yaratacak gen aktarımını önleyen bir yol bulmayı başardık,” dedi.

Kaynak: itrade.gov.il