Almanya’nın Bonn şehrinde toplanan Birleşmiş Milletler UNESCO Komitesi Hayfa yakınlarındaki Beit She’arim mezarlarını kayda değer kültür mirası listesine ekledi. Önerge Lübnan, Katar, Cezayir ve Malezya’nın dört ret oyuna karşın 17 oyla ile kabul edildi
Dünya Mirası Listesi Beit She’arim’i bir anlamda kutsallaştırıyor. Mezarlar Yunanca, Aramice ve İbranice yazıtlar ve çizimlerin yanı sıra Rabbi Juda’nın (Judah Patriarch) liderliğinde Yahudiliğin MS 135 senesinde tazelenmesi ile ilgili eşsiz bir aktarım içeriyor.
İsrail Tabiat ve Park Yönetiminin baş arkeoloğu Zvika Zvuk kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Nekropolis bahsi geçen idarenin kontrolü ve yönetimi altında.
Zvika Zvuk konu ile ilgili olarak, “Beit She’arim atalarımızca örneği dünyada bulunmayan bir aktarımı içeriyor. Nekropolise yapılan ziyaret ile Yahudi halkının atan kalbi hissedilebiliyor” açıklamasını yaptı.
Beit She’arim MS 3 ve 4. yüzyıllarda Romalılara karşı girişilen iki isyan sonrasında etkin bir Yahudi mezarlığı olarak kullanıldı. Mezarlığa komşu yerleşim yeri Rabbi Juda’nın liderliğinde bir Yahudi kültür merkezi haline geldi. Rabbi Juda’nın liderliğinde Mişna olarak bilinen Yahudi Resmi Kayıtları buraya getirildi. Bölgede mezarı bulunanlardan biri de Rabbi Juda’dır.
Hayfa’nın doğusunda kalan alan bölge, UNESCO Dünya Mirası olarak ilk kez 2002’de aday gösterildi; 2012’de geçici listeye alındı. Pazar günü gerçekleşen oylama sonucu Beit She’arim İsrail’de Dünya Mirası olarak kabul edilen 9. yer oldu.
İsrail’in ilk Dünya Mirası ilan edilen alanı Kudüs’te bulunan Eski Şehir ve duvarlarıdır. Eski Şehir, 1981 yılında bu listeye girdi. Bir kere Dünya Mirası olarak ilan edildiğinde ilgili ülke alanın görünümü ve yapısını engelleyecek her türlü değişimi engellemek ve alanı korumak ile yükümlü oluyor.