Antisemitizmde şampiyon Türkiye

ADL’nin 19 ülkeyi kapsayan Küresel Antisemitizm Endeksi’nde, Türkiye yüzde 71 ile ilk sırada yer aldı. Geçen yıla göre yüzde 2’lik bir artış gösteren Türkiye’nin en yakın takipçisi yüzde 67 ile Yunanistan.

Toplum
8 Temmuz 2015 Çarşamba

19 ÜLKE ARASINDA EN YÜKSEK TÜRKİYE

Geçtiğimiz yıl benzer bir araştırmayı toplam 102 ülkeyi kapsayacak şekilde yaparak antisemitizm oranlarını ilk kez bilimsel verilerle ortaya koyan ADL (İftira ve İnkâr ile Mücadele Birliği) bu yılki araştırmasında 19 ülkeyi mercek altına aldı. Ülkeler arasında Amerika’dan ABD ve Arjantin, Batı ve Doğu Avrupa’nın önemli ülkeleri ile Türkiye ve İran yer alıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye en yüksek antisemitizm oranına sahip çıkarken onu, yüzde 67 ile Yunanistan, yüzde 60 ile İran takip ediyor.

GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ VAR

ADL’nin, haziran ayının son günlerinde açıkladığı araştırma sonuçlarının raporu, bu yılki oranlarla geçen yılın oranlarını karşılaştırma imkanı da sunuyor. Rapora göre, Türkiye’de antisemitizm, geçen yıl yüzde 69 seviyesindeyken bu yıl iki puan arttı. İki yılın oranlarının karşılaştırmasına göre, antisemitizmin önemli ölçüde artış gösterdiği diğer ülkeler şunlar oldu: Romanya (yüzde 35’ten 47’ye), İtalya (yüzde 20’den 29’a), Hollanda (yüzde 5’ten 11’e), İran (yüzde 56’dan 60’a) ve İngiltere (yüzde 8’den 12’ye).

 

Araştırma nasıl yapıldı?

Bir kişiyi ‘antisemit’ olarak nitelendirmek için ankete katılan kişinin Yahudilerle ilgili on bir adet kalıplaşmış yargının yarıdan fazlasına ‘büyük ihtimalle doğru’ cevabı verip vermediğine bakıldı.

Yargılar arasında, “Yahudiler İsrail’e yaşadıkları ülkeden daha bağlıdır. Yahudiler iş dünyasında çok fazla güce sahiptir. Yahudiler kendilerini diğer insanlardan üstün görür. Yahudiler dünyadaki savaşların çoğundan sorumludur” gibi ifadeler yer aldı.