Batılı şirketler İran’a uygulanan ambargonun kalkmasını bekliyor

77 milyon nüfusu ile İran, sadece dünyanın 4. en değerli petrol ve 2. en değerli gaz rezervlerine sahip bir ülke değil, aynı zamanda Batılı endüstri devleri için büyük bir market.

Dünya
6 Temmuz 2015 Pazartesi

Dolayısı ile Batılı şirketler, Rusya ve Çin, 12 yıldır  İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların son bulacağı günü iple çekiyorlar.

AFP ajansına konuşan ancak adını vermek istemeyen batılı bir ekonomist son durumu şöyle betimliyor: “Dünya  şirketleri, dev bir maratonda start çizgisinde, koşuya hazırlanan koşuculara benziyorlar.  Tıpkı koşucuların yaptığı gibi;  hem koşacakları pisti hem de birbirlerini sürekli izliyorlar.”

Yaptırımlar izin verdiğinde Fransa’nın Renault, Peugeot, Total, Almanya’nın Siemens, Wokswagen şirketleri başta olmak üzere, Çin, Rusya ve ABD’nin onlarca şirketi 77 milyon nüfuslu dev Ortadoğu ülkesinin ekonomik pastası için birbirleri ile yarışacaklar.

 Salı günü   (7 Temmuz) İran ile Batılı ülkeler arasında süren nükleer görüşmelerin bir sonuca varılması için verilen sürenin son günü. Eğer yine görüşmelerden elle tutulur bir sonuç çıkmaz ise ABD’nin görüşmelerden çekilmesi gündemde.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamada, “Eğer İran gerekli ve zor olan bazı karaları almak istemezse, ABD görüşmelerden çekilmekte bir mahsur görmeyecektir” şeklinde konuştu.