Araştırma raporu: Fransa’da antisemitizm dramatik düşüşte

ADL’nin (İnkar ve İftira ile Mücadele Derneği) 19 ülkede yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, Fransa’da Yahudi karşıtı yaklaşım büyük bir düşme eğilimine girdi.

Dünya
2 Temmuz 2015 Perşembe

Araştırmadan çıkan diğer çarpıcı sonuç ise, Almanya ve Belçika’da da Fransa’nın ardından aynı olumlu eğilimin ortaya çıkması.

ADL raporuna göre antisemitizm, Müslüman azınlıkları barındıran altı Avrupa ülkesinde (Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere) en çok Müslüman cemaatleri içinde var. Fransa’da son zamanlarda meydana gelen şiddet olaylarından sonra, söz konusu araştırma sonucundan  Avrupa  halkının antisemit eğilimlerinin azalması şeklinde sonuç çıkması dikkat çekti.

Sonuçları geçtiğimiz salı günü açıklanan araştırma 19 ülkede 10 Mart ile 3 Nisan 2015 tarihleri arasında yapıldı. Her sene yapılan araştırma 2014 yılı ile 2015 yılları için bir çok ülkede aynı sonucu verirken, Fransa, Belçika ve Almanya’da antisemitizm azaldı. Rapor 2015’te bir önceki yıla göre Yahudi aleyhtarı yaklaşım Fransa’da yüzde 37’den 17’ye düşerken, Almanya’da 27’den 16’ya ve Belçika’da 27 den yüzde 21’e düştü.

Türkiye’de ise değişiklik olumsuz oldu. Yüzde 69 olan antisemitizm oranı 71 oldu.