TEOG sınavında azınlık mağduriyeti UÖMO’yu vurmadı

TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasıyla, din dersinden muaf olan gayrimüslim öğrencilerin yine puan kaybına maruz kaldığı anlaşıldı.

Toplum
1 Temmuz 2015 Çarşamba

Milyonlarca öğrencinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının sonuçları açıklandı. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin merakla beklediği sonuçlarda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrencilerin puanlarının hatalı hesaplandığı ortaya çıktı. Din dersine girmeyen öğrencilerin puanları hesaplanırken, bu bölümün muafiyeti göz ardı edilerek, öğrenciler bu dersten sıfır almış kabul edilerek hesaplanmış. MEB, salı akşamı yaptığı bir açıklama ile, muafiyet başvuruları sisteme geç girilen 519 öğrencinin puanının yeniden hesaplanarak düzeltildiğini duyurdu.

UÖMO ÖĞRENCİLERİ   ETKİLENMEDİ

   Geçtiğimiz yıl da TEOG sınavına giren azınlık öğrencilerinin katsayılarının hesaplanmasında yaşanan sorunların ardından Türk Musevi Cemaati, Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak, Yahudi öğrenciler için ‘Musevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ soruları istemişti. UÖMO Ortaokul Müdürü Zeynep Adıgüzel, sonrasında yaşanan süreci şöyle anlattı: “Sene başında din dersi müfredatımızı MEB’e gönderdik, onaylandı. Sonrasında onlar müfredattan olabilecek soruları hazırladılar. Okulumuzdan bir din öğretmeni, bir de idari yetkili ile sorular hakkında görüş alışverişinde bulundular. Bunun sonucunda, bu sene TEOG’a giren 40 öğrencimiz Din Kültürü sorularını yanıtladılar. Sonuçlar da gayet iyi çıktı. Dolayısıyla Ulus öğrencilerinin bu konuda bir mağduriyeti yok.” Ancak mağduriyet, diğer okullarda okuyan Yahudi öğrenciler için devam ediyor. Cemaat yönetimi, diğer okullardaki Musevi öğrencilerin din eğitimini sağlamak için de MEB’e başvuruda bulundu. Ancak bu konuda herhangi somut bir ilerleme henüz sağlanamadı.