Yahudi nüfusu Holokost öncesi seviyesine ulaştı

Yahudi Toplumu Politika Enstitüsü adlı bir düşünce kuruluşunun yeni yayınladığı bir rapora göre, dünyadaki Yahudi nüfusu Holokost öncesindeki seviyesine yeni ulaştı. Enstitünün geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda dünyada şu anda 14,2 milyon Yahudi’nin yaşadığı belirtildi. Bir ebeveyni Yahudi olan veya kendini kültürel olarak kısmen Yahudi olarak tanımlayanlar da eklendiği zaman bu sayı 16,5 milyonu buluyor.

Dünya
1 Temmuz 2015 Çarşamba

Raporda bu sayının Nazilerin 6 milyon Yahudi’yi katletmeden önceki dünya Yahudi nüfusuna eşit olduğu bildirildi. Bu sayıya kendini ‘Laik /Dinsiz’ olarak tanımlayan ve Yahudi hayatı ve kurumlarıyla çok alakalı olmayan kişiler de eklendi. Daha önce benzer bir araştırma yapan Pew Research Center sadece kendini Yahudi olarak tanımlayan kişiler üzerinde araştırma yapmış ve ancak 2050’de nüfusun 16 milyonu bulacağını belirtmişti. Enstitü dünyadaki Yahudi nüfusun artmasına temel sebep olarak şu an İsrail’de bulunan 6,1 milyon Yahudi’yi ve bu ülkenin diğer batılı ülkelere göre oldukça yüksek olan nüfus artış oranını gösterdi.

Ayrıca ABD’de sadece bir ebeveyni Yahudi olan kişilerden yüzde 59’unun kendini Yahudi olarak tanımladığı, bunun da ABD tarihinde bir rekor olduğu belirtildi. Enstitü müdürü Avionam Bar Yosef, ABD’de Yahudi kimliğinin ağır basmasını çeşitli faktörlere bağladı. Bar Yosef’e göre ABD’deki Yahudi gençlerini İsrail’e eğitim için gönderen Birthright programı kimlik oluşturmada etkili olurken, ABD’de Yahudi kimliğinin saygın olarak görülmesi de katkıda bulundu. Şu anda dünyadaki en kalabalık Yahudi nüfusu 6,1 milyon ile İsrail’de bulunurken ikinci sırada 5,7 milyon ile ABD, üçüncü sırada 475 bin ile Fransa bulunuyor. Bu ülkeleri Kanada takip ediyor.