Gazze’de İsrail-Hamas arası sessiz işbirliği

Aralarındaki son savaşın üzerinden neredeyse bir yıl geçmişken, IŞİD ile işbirliği yapmak isteyen cihatçı küçük grupların oluşturduğu ortak tehdide karşı Hamas ve İsrail arasında adı konulmamış bir işbirliği oluşuyor

Dünya
22 Haziran 2015 Pazartesi

İsrail ile Hamas arasında, geçtiğimiz ağustos ayında ilan edilen ve geçici dahi olsa sükûnet sağlayan ateşkesin sona ermesini istemeyen her iki taraf da, belki de başka seçenekleri olmayışının açmazında, birbirlerinden destek alıyorlar.

Hamas yetkilileri, Katar aracılığıyla yaptıkları açıklamalarda, uzun vadeli bir ateşkes için çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Anlaşmaya varılırsa, Hamas’ın silahsızlanma sözüne karşılık olarak İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargo hafifleyecek.

Kısa vadede ateşkese en büyük tehdit, Gazze’den çıkan küçük fakat sayıları gittikçe artan aşırı sağcı gruplardan geliyor. IŞİD’i örnek alan bu gruplar, İsrail’in sınırlarına roket saldırıları düzenleyerek İsrail’e karşı yeterince sert olmadığını ve İslami bir devlet kurmayı başaramadığını düşündükleri Hamas’ı sarsmak istiyorlar.

Bu durum, beklenmedik şekilde, neredeyse otuz yıldır birbirlerine azılı düşman olan İsrail ve Hamas arasında ortak bir tehdide karşı adı konulmamış bir işbirliği yaratıyor.

Hamas yetkilileri ateşkesin sürekliliğinin milli bir mesele olduğunu belirtiyorlar. Hamas üst düzey yetkilisi Salah Bardawil yaptığı açıklamada, “Bu anlayışa zarar verilmesi ve zarar verenlerin durdurulması tamamen Hamas’ın sorumluluğundadır. Milli çıkarlarımıza anlamsızca zarar verilmesine izin vermeyiz” dedi.

Hamas, ateşkesin ardından şartlara uymaya özen göstermişti. Buna tepki gösteren küçük İslami gruplar türeyerek ateşkes ortamını bozmaya çalışıyorlar. Bu grupların amaçlarının Gazze’yi Suriye ve Irak’ı birleştiren IŞİD’e katarak, tek başlarına karşı çıkmaya cesaret edemeyecekleri Hamas’a karşı güç birliğine girmek olduğu biliniyor. Hamas’a doğrudan meydan okuyamayan bu gruplar ateşkesi baltalamak için İsrail’e roket saldırıları düzenliyor.

Gazze El-Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mkhaimar Abusada, roket saldırılarının Hamas’ı zor duruma düşürmek ve İsrail ordusunu tahrik etmek için düzenlendiğini belirtti. Abusada, aşırı tutucu İslami grupları kastederek, “Girilecek her türlü çatışma, Hamas’ın bu Selefi gruplarının üzerindeki güvenlik baskısını hafifletecektir” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce, Gazze’den gelen her türlü saldırı için Hamas’ı sorumlu tutacağını ve İsrail’in tüm gücüyle bu saldırılara karşılık vereceğini dile getirmişti. Son zamanlarda gerçekleşen ve her iki tarafta da can kaybının yaşanmadığı roket saldırılarına yapılan misilleme ise sadece bazı eğitim alanlarının hedef alınması oldu.

İsrail ordusu yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmayı reddederlerken, medyaya konuşma yasağını deldikleri için adlarının açıklanmasını istemeyen bazı kaynaklar, ordunun Hamas’ın sükûneti devam ettirme çabasının farkında olduğunu belirttiler. Sınır devriyelerinin yanı sıra Hamas da geçtiğimiz aylarda düzinelerce Selefi aktivist tutuklamış, hatta şüphelilerin aranması amacıyla hassas bölgelere ekstra kontrol noktaları yerleştirmişti.