İsrail´den Mısır halkına, Hayırlı Ramazanlar

İsrail Kahire Büyükelçisi beklenmeyen bir jeste imza atarak YouTube üzerinden yayınladığı görsel mesaj ile Mısırlılara Hayırlı Ramazanlar dileklerini iletti.

Dünya
22 Haziran 2015 Pazartesi

İsrail ile Mısır arasındaki 36 yıllık ikili ilişkiler tarihinde Büyükelçi Hayim Kohen’in mesajı ilk olma özelliğini taşıyor.

“Kendi adıma ve İsrail halkının adına Kutsal Ramazan ayında Mısır halkının Ramazan’ını kutlarım, Ramazan Kareem” açıklamasını yapan Kohen, kutsal ayı geleneksel Arap selamı ile selamladı. İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin ve Başbakanı Benyamin Netanyahu da geçen hafta İsrailli Müslümanların Ramazan’ını kutlamıştı.

 MISIR’DAN İSRAİL’E BÜYÜKELÇİ

Üç yıllık bir süreçten sonra Mısır, İsrail’e tekrar büyükelçi atadı.  İsrail Dışişleri Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada Mısır’ın Tel Aviv’e tekrar büyükelçi tayin ettiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Emmanuel Nahşon “Dışişleri Bakanlığı atamayı memnuniyetle karşıladı” açıklamasını yaptı.

Başbakan Netanyahu da gelişmenin önemine değinerek “Bu çok önemli bir haberdir. Memnuniyet duyuyoruz. Bu gelişme İsrail’de memnuniyet arz eden bir haber olup Mısır ve İsrail arasındaki barışı sağlamlaştıran bir olgudur” açıklamasını yaptı.

Kahire’nin önceki İsrail büyükelçisi 2012’de İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu sırasında ülkesine geri dönmüştü. İsrail’in Kahire’deki büyükelçiliği ise 2011 Eylül’ünde kızgın bir kalabalık tarafından yağmalanmıştı. Büyükelçilik o tarihten beri kapalı kalırken 2012 itibariyle bazı elçilik görevlileri Kahire’ye dönerek resmi olmayan bir adreste çalışmalara başladı.