Orange’dan İsrail’e özür ziyareti

Fransız telekomünikasyon şirketi Orange’ın CEO’su, İsrailli Partner Communications firması ile telif hakkı anlaşmalarına hemen son vereceğini belirttiği açıklamasının üzerinden henüz iki hafta geçmeden İsrail’i ziyaret etti. Fransız CEO, özür dileyerek şirketinin İsrail’e yatırımlarının süreceğini belirtti.

Dünya
22 Haziran 2015 Pazartesi

Firmanın İsrail’den ayrılacağı yönündeki açıklamasının ardından eleştiri bombardımanına tutulan Orange CEO’su Stephane Richard, İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya geldiği toplantıdan önce gazetecilere konuşarak söylediklerinin yanlış anlaşıldığını, Orange firmasının iletişim ve insanları birbirlerine bağlama amacında bir şirket olduğunu ve kesinlikle hiçbir tür boykotla ilgilenmediklerini belirtti. Richard, “İsrail, dijital endüstride çalışmak için harika bir yer ve bizim amacımız da buradaki varlığımızı güçlendirerek yatırıma devam etmek” dedi.

Richard ayrıca şirket olarak Orange’ın İsrail’e uygulanan herhangi bir boykotu ne geçmişte ne de günümüzde desteklediğini ve buna yorulan sözleri konusunda büyük pişmanlık yaşadığını da dile getirdi.

Richard, İsrail ziyaretinden önce Paris’teki İsrail Büyükelçisine özür ziyaretinde bulunmak istediğini bildirmiş fakat kendisi reddedilerek bunu yapmak istiyorsa, Kudüs’e gitmesi gerektiği söylenmişti. Kendisiyle görüşmesinin başında söz alan Netanyahu, “Geçtiğimiz günlerde söyledikleriniz, genel toplum tarafından İsrail’e açıkça saldırı nitelikli olarak yorumlandığından ziyaretiniz bunu düzeltme şansı yaratmaktadır” dedi. Richard’ın Netanyahu’dan sonra görüştüğü ve ziyareti son derece önemli bulduğunu bildiren İsrail eski Devlet Başkanı Şimon Peres de, “Orange’ın, İsrail’i her türü boykota karşı olduğu ve İsrail’i desteklediği herkes tarafından net şekilde anlaşılmalıdır. Boykotlar, hoşgörüyü arttırmak ve insanları bir araya getirmektense, barışa giden köprüleri yıkar ve yakarlar” diye konuştu.