Fransa barış görüşmelerini canlandırmaya çalışıyor

Fransa BM üzerinden İsrail-Filistin barış sürecini yeniden canlandırmaya çalışıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Kudüs ve Ramallah’ı da kapsayan kısa bir Ortadoğu ziyareti gerçekleştirdi.

Dünya
24 Haziran 2015 Çarşamba

Fransa Arap ülkeleri ile bir araya gelerek, İsrail-Filistin barışı için olası bir BM Güvenlik Konseyi kararnamesi üzerinde çalışıyor. Uzlaşma parametrelerini belirleyen kararname görüşmeler için18 aylık bir süre sınırı öngörüyor. 

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği Ortadoğu gezisinden önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. ABD aynı İsrail gibi barış görüşmelerinin iki taraf arasında doğrudan olması gerektiği düşüncesinde. İran ile nükleer anlaşma için son gün olan 30 Haziran’dan önce Kerry, İsrail ile herhangi bir fikir çatışmasına girmek istemiyor.

BM’den çıkacak herhangi bir kararnamenin tüm Arap ülkelerinin desteğini alacak kadar güçlü fakat aynı zamanda ABD’nin geçen sefer yaptığı gibi veto etmesini önleyecek kadar esnek olması gerekiyor. ABD’nin BM’de İsrail’e verdiği otomatik desteğini, mart seçimlerinde şahin bir propaganda sürdüren Netanyahu’nun barış süreci ile ilgili olumsuz çıkışlarından sonra yeniden değerlendirdiği belirtiliyor.

Netanyahu: Bize dikte edenlere karşı koyacağız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalık kabine toplantısında uluslararası tekliflerin İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını hiçe saydığını dile getirdi. Savunulamaz sınırlara çekilmeye zorlandıklarını belirten Netanyahu, sınırların hemen ötesinde bulunan öğelerin de tamamen görmezden gelindiğinin altını çizdi.

Netanyahu, “Maalesef bu yaklaşımın zararlarını Gazze ve Lübnan’da yaşıyoruz. Güvenliğimiz ve barışın tesis edilmesi için uluslararası camiadan bize yönelik her türlü dikteye tüm gücümüzle karşı çıkacağız” dedi.

Fabius: Barış teklifime önyargıyla yaklaşmayın

İsrail ile Filistin arasında kilitlenen barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunda Netanyahu’nun eleştirilerine cevaben Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius gayretlerine karşı önyargısız bir yaklaşım çağrısında bulunurken, çıkmaza girilmesinin tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu. Fabius, meslektaşları Filistinli Riyad al-Maliki ve Ürdünlü Nasser Judeh ile Amman’da birlikte yaptığı basın açıklamasında anlaşmazlığın her an alev alabileceğini söylerken, henüz fikirlerini dile getirme fırsatı bulamadıklarını bu yüzden önyargıya kapılmamak gerektiğini söyledi. Fabius ‘dikte’ kelimesinin  Fransa’nın uzlaşı tekliflerinde asla yeri olmadığının altını çizdi ve Paris’in hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin dostu olarak barış konusunda çalışmayı bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.