Lüksemburg 70 sene sonra Holokost için özür diledi

Lüksemburg hükümeti, Yahudi Cemaati’nden II. Dünya Savaşı’nda Nazi işgali sırasında yaşadıkları acı ve ıstıraplardan dolayı özür diledi. Bu özür, ülkenin savaşın sona ermesinden 70 sene sonra gerçekleştirdiği ilk jestti.

Dünya
17 Haziran 2015 Çarşamba

Fransa, Belçika ve Almanya arasında yer alan küçük ülkenin hükümeti, II. Dünya Savaşı sürerken “bazı hükümet temsilcilerinin” işlenen suçlara ortak olduğunu kabul etti.

Lüksemburg hükümetinin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, savaş öncesinde Lüksemburg’da 3.700 Yahudi yaşıyordu. Ülkede Nazi işgalinin yaşandığı Mayıs 1940- Eylül 1944 döneminde 1.200 Yahudi öldürüldü.

Başbakan Xavier Bettel ve bir grup bakan tarafından imzalanan deklarasyonda, “Hükümetimiz, yaşatılan ıstırap, acı ve haksızlıklar için Yahudi cemaatine özürlerini sunmakta ve dönemin bazı devlet yetkililerinin işlediği affedilemez suçların da sorumluluğunu üstlenmektedir” denildi. 

Ayrıca Lüksemburglu altmış milletvekili geçtiğimiz salı günü, “Lüksemburg’da Nazi işgali sırasında yaşayan Yahudi nüfusuna yaşatılan acı ve ıstırabın sorumluluğunu kabul eden bir yasa tasarısını da imzaladı. Parlamento ayrıca “Lüksemburg kamu görevlilerinin de karıştığı suçlar ve görev suiistimalleri” için de özür diledi.

Resmi özür açıklaması, hükümetin Lüksemburg’lu tarihçi Vincent Artuso’yu Lüksemburg’lu yetkililerin savaştaki suç ortaklığını araştırması konusunda görevlendirmesinin ardından geldi.

Artuso şubat ayında yayınlanan araştırma raporunda, “Lüksemburg hükümeti Yahudilere karşı yürütülen zulüm politikasında Alman hükümeti ile üç farklı şekilde işbirliği yaptı: Almanlar tarafından belirlenen kriterlere göre Yahudi ırkından olduğuna inanılan insanları belirledi; bu insanları devlet kurumlarındaki görevlerini, mesleklerini ve okullarını bırakmaya zorladı ve mal - mülklerine el koydu” diye belirtti. 

Holokost’ta hayatını kaybeden Lüksemburg’lu Yahudilerin birçoğu savaş başlamadan önce, ülkedeki Yahudi cemaatine yönelik saldırıların artış gösterdiği dönemde Almanya’ya kaçmıştı.