İspanya’dan şartlı vatandaşlık

İspanya’da, 1492 yılında sınır dışı edilen Sefarad Yahudilerine vatandaşlık hakkı tanıyan yasa nihayet meclisin onayından geçti. Ancak yasanın vatandaşlık için talep ettiği şartlar hayal kırıklığına ve tepkilere neden oldu

Toplum 0 yorum
17 Haziran 2015 Çarşamba

ÇİFTE VATANDAŞLIK HAKKI  İspanya parlamentosu, 1492 yılında Engizisyon kararı ile sınır dışı ettiği Sefarad Yahudilerine çifte vatandaşlık hakkı verilmesini kabul eden yasayı geçtiğimiz hafta kabul etti. Yaklaşık 1 yıldır devam eden meclis ve senatodaki görüşmelerin ardından meclise gelen yasa 224 “evet” oyuna karşın, 3 “hayır” oyu ile kabul edildi.

3 YIL GEÇERLİ Ekim ayında yürürlüğe girecek olan yasa üç yıl geçerli olacak. Yasa kapsamında İspanya’da yaşama şartı yok. Başvuru yapmak için de İspanya’ya gitme zorunluluğu bulunmuyor. Sefarad Yahudilerine daha önceden de İspanya vatandaşlığı veriliyordu. Ancak İspanya vatandaşı olanların mevcut vatandaşlıklarını bırakmaları gerekiyordu. Yeni yasa ile bu şart kaldırıldı.

YENİ ŞARTLAR Başvuru yapanların Sefarad kökenini ispat etmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra, İspanyolcayı -Ladino değil, günümüz İspanyolcasını- belli bir seviyede bildiklerini ispat etmek için dil sınavını geçmeleri gerekiyor. Ayrıca başvuranların İspanya tarih ve kültürüne yönelik bir testi de geçmeleri gerekiyor.

CEMAAT BAŞKANINDAN TWEET’Lİ TEPKİ

Yasanın şartlarının belli olmasının ardından Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, tepkisini twitter’da dile getirdi. İbrahimzadeh, “İspanya’nın kabul ettiği Sefarad’lara dönüş yasası sanki bir lütuf! Özrü kabahatinden büyük bir yasa... Bu bir özürdür ve hak iadesidir, herhangi bir şarta bağlı olmamalıydı” diyerek tepkisini gösterdi.

Karel Valansi yazdı: İspanya’dan Sefaradlara (Bol şartlı) tarihi davet

https://www.salom.com.tr/haber-95543-Ispanyadan_sefaradlara_tarihi_davet.html






 

4 Yorum