“Naziler çocukların üzerinde yıllarca sürecek bir iz bıraktı”

ABD’li ve İsviçreli bilim adamları yaptıkları ortak bir sosyolojik araştırmada, Nazilerin çocuklar üzerinde yaptığı propagandanın yıllarca süren etkisi olduğunu ortaya çıkardılar.

Dünya
16 Haziran 2015 Salı

Araştırmaya göre, Hitler dönemi öncesi ve sonrası doğan çocuklar Yahudilere karşı herhangi bir negatif tutum sergilemezken, Nazi propagandasına tam okul çağında maruz kalan çocukların Nazi eğiliminin savaştan sonra bile kaybolmadığı gözlendi.

Araştırma, özellikle 1930 doğumlu kişilerin en ırkçı görüşlere sahip olduklarını ve bunu savaştan yıllar sonra bile koruduklarını gösteriyor.

Araştırmayı yapan bilim adamlarından Zürih  Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hans-Joachim Voth propagandanın çocuklar üzerindeki etkisini şöyle açıklıyor: “Araştırmanın sonuçları sadece Nazi propagandasının ne kadar başarılı olduğunu açıklamıyor, aynı zamanda böyle bir beyin yıkama kampanyasına okul çağında yakalananların hayatları boyunca aynı sabit fikirleri koruduklarını gösteriyor. Çünkü genç yaşta maruz kalınan bu propaganda insanın düşünce tarzının temellerini oluşturuyor.”

Araştırmanın en vurucu noktası, “dünya değişmesine rağmen mantalite değişmiyor şeklinde açıklanabilir.”

Araştırma 1996, 2006 ve günümüzde  Almanya’da 264 bölgede 5300 kişiye sorular sorularak yapıldı.

Böylece geçen yıllar içinde antisemit görüşlerin değişimi incelenerek 20. yüzyılın en şeytani rejiminin halkın üzerindeki kalıcılığı test edilmiş oldu.