Pilot bayılırsa kontrolü ele alan otomatik pilot

İsrail’in savunma sanayi konusunda icatları ile ünlü teknoloji firması Elbit Systems, savaş uçaklarında pilotun bayılması durumunda uçağın kontrolünü ele alan bir otomatik pilot sistemi geliştirdi.

Dünya
15 Haziran 2015 Pazartesi

Sistem pilotun kalp atışları, tansiyon, kandaki oksijen seviyesi gibi hayati verilerini devamlı takip ederek kasktaki bir ekrana çeşitli uyarı mesajları gönderiyor.  Pilotun bayılması durumunda ise sistem, otomatik pilotu devreye sokarak uçağın havada kalmasını sağlıyor ve pilotu uyandırmak için bir dizi eylem gerçekleştiriyor. 

Ancak İsrail Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ve Canary adı verilen sistemin detayları hakkında daha fazla bilgi basına verilmedi.

Elbit’ten yapılan açıklamada pilotun sağlığını denetleyen tüm sensörlerin İsrailli start-up firma LifeBEAM tarafından geliştirildiği belirtildi.   

Uygulama, sesten hızlı uçan savaş jeti pilotlarının en büyük sorunu ‘g’ (aşırı ivmelenme) problemine karşı geliştirildi.

Avcı standardında en fazla iki pilot  taşıyan F16 gibi uçaklar hızlandıkları ve yavaşladıkları zaman ortaya çıkan ivme, yerçekiminin 4-5 katına kadar çıkabiliyor. Böyle bir durumda beyne geçici olarak kan gitmeyince oksijen azlığından bayılma gerçekleşebiliyor. 

Jet pilotları bu durumla mücadele etmek için  özel elbiseler giyiyor ve zengin oksijen soluyorlar.