Sadece kadınlar için bir film

Londra’da düzenlenen İsrail Film Festivalinde bir film için sadece kadınlar izleyebilir denilince gösterim iptal edildi.

Dünya
15 Haziran 2015 Pazartesi

Yahudi dindarları konu alan ‘Ateş Hediyesi’ adlı filmin  yönetmeni Rechy Elias, filmin gösterimine erkeklerin alınmaması gerektiğini belirtince, festival komitesi filmin gösterimini iptal etti.

Yönetmen Elias, filmi erkeklerin izlemesini  halaik (Yahudi din kanunları) sebepleri ile uygun bulmadığını söylemesi İngiltere film endüstrisi çevrelerinde infial yarattı. Elias’a göre filmde kadınların dans ettiği sahneler var ve bu görüntüleri erkeklerin izlemesi Yahudi ahlak yasalarına göre doğru değil.

Filmin gösterimini üstlenen Odeon Group bir açıklama yaparak kendilerine ait hiçbir salonda cinsiyet ayırımı yapılmasının söz konusu olamayacağını, ancak İngiliz yasaları gereği yaş sınırlaması yapılabileceğini belirtti.

Seret 2015 adlı İsrail film festivalinin yöneticileri sonunda her iki tarafı da memnun edecek bir karar alarak filmi festival programından çıkardı.   

Festivalde Ateş Hediyesi dışında, İsrail ordusundaki kadın askerleri konu alan ‘Sıfır Motivasyon’, ‘Kutsal Sperm’ ve ‘Yuva Öğretmeni’ gibi filmler dikkat çekiyor.