102 yaşındaki kadına doktorası törenle verildi

Syllm Rapoport, 9 Haziran’da Hamburg Üniversitesi’nde düzenlenen bir törenle tıp doktorasına kavuştu.

Dünya
12 Haziran 2015 Cuma

1938 yılında Nazilerin Almanya’da Yahudilere karşı çıkardığı ırkçı yasalardan dolayı doktora tezini akademik jüriye sunamayan Syllm-Rapoport,  9 Haziran’da Hamburg Üniversitesi’nde düzenlenen bir törenle tıp doktorasına kavuştu. 

Yeni doğan bebekler konusunda uzman bir doktor olan Rapoport, savaş dolayısı ile Almanya’da sürdüremediği tıp eğitimini ABD’de tamamladı. Savaş sonunda tekrardan Almanya’ya dönen Rapoport uzun bir süre Berlin Charitie Hastanesi’nin yeni doğan (neonatology) bölümünün başhekimliğini yaptı. 

9 Haziran’da Hamburg Üniversitesi’nde düzenlenen doktora töreninde bir konuşma yapan Yahudi kadın hislerini şöyle açıkladı:   “Ben buraya aslında akademik bir ihtiras ile gelmedim, asıl burada olma sebebim geçmişle yüzleşmek ve bunu dünyaya göstermek“. 

Üniversitenin Tıp Fakültesi Dekanı  Burkhard Goeke de törende bir konuşma yaptı.

Üniversite jürisinin sembolik de olsa  yaptığı sözlü doktora  sınavında Rapoport’un ileri yaşına rağmen müthiş cevaplar verdiğini belirten Goeke şöyle konuştu: “80 yıl sonra geçmişte işlenen suçları geri döndüremeyiz, ancak geçmişe bakış açımız geleceğimizi ve vizyonumuzu her zaman şekillendirecektir.”