93 yaşındaki Nazi’nin yargılanmasına ret

Alman yetkilileri 93 yaşındaki eski Nazi SS subayı Gerhard Sommer’in II. Dünya Savaşı’nda İtalya’daki katliamdan dolayı yargılanma talebini, şahsın sağlık durumu sebebiyle reddetti.

Dünya
10 Haziran 2015 Çarşamba

Kuzey Almanya’nın Hamburg şehrindeki kanun uygulayıcıları, Gerhard Sommer’in “zalimce ve belli motiflerle işlenen 342 cinayet vakası ile suçlanacağı” dava için cezai ehliyetinin bulunmadığı yönünde karar verdi.

Gerhard Sommer, 1944’te komutasındaki mekanize piyade birliği ile Tuskan Dağında yer alan Sant’Anna di Stazzema’da 560 sivilin topluca katledilmesi ile suçlanıyor.

12 Ağustos 1944’te Nazi askerleri taramalı tüfekler ve lav silahları ile Sant’Anna di Stazzema’da bulunan neredeyse tüm köylüleri ve sığınmakta olan misafirlerini katletmişti. Öldürülenlerin 107’si 14 yaşın altındaki çocuklardı. İtalya ve Almanya arasında onlarca yıl süren hukuki ataletten sonra dava çeşitli tarihçiler tarafından 1990 yılında tekrar gün yüzüne çıkarılmıştı.

2005’te İtalya Askeri Mahkemesi Sommer dahil, 16. SS Reichfuehrer Bölüğünden on kişiyi sorumlu bulmuştu. Sommer gıyabında, olayın şahsi sorumlusu olması sebebiyle müebbet kararı alınmıştı.