Pew tarafından gerçekleştirilen araştırma, kıtada antisemit saldırıların sayısının artmasına rağmen, Avrupa’da Yahudilere yönelik olumlu görüşlerin yükseldiğini ortaya koydu
Pew tarafından nisan-mayıs aylarında gerçekleştirilen algı araştırmasına altı Avrupa ülkesinden (Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Polonya) altı bin kişi katıldı. Sonuçlar yalnızca çoğunluğun Yahudilerle ilgili olumlu düşüncelere sahip olduğunu ortaya koymakla kalmadı, aynı zamanda son 25 sene içinde olumlu düşüncelerde önemli bir artış olduğunu da gösterdi.
Araştırmaya katılan Fransızların yüzde 92’si Yahudilerle ilgili olumlu görüşlere sahip olduğunu ifade etti. Bu oran geçtiğimiz sene yüzde 89’du; 1991 yılında ise yüzde 72’ydi. Yahudilerle ilgili “çok olumlu” görüşlere sahip olanların oranı 2014’te yüzde 25’ken, 2015’te bu oran yüzde 39’a çıktı.
İngilizlerin (yüzde 86), Almanların (yüzde 80) ve İspanyolların (yüzde 75) büyük çoğunluğu da Yahudilere yönelik olumlu görüşleri olduğunu ifade etti.
1991 yılında aynı araştırmaya katılan Almanların yalnızca yüzde 53’ü Yahudilere yönelik olumlu görüşlere sahip olduğunu ifade etmişti. Yahudilerle ilgili olumsuz görüşlere sahip olduğunu belirten Almanların oranı 1991’de yüzde 24’ken son araştırmada bu oran yüzde 9’a düştü.
Büyük oranda İtalyan (yüzde 71) ve Polonyalı da (yüzde 59) Yahudilere yönelik olumlu görüşlere sahip olduğunu ifade etti. Ancak araştırmada Yahudilerle ilgili olumsuz görüşlere sahip olanların en yüksek oranda olduğu ülkeler de yine bu ülkeler oldu: İtalyanlar yüzde 21, Polonyalılar yüzde 28. Benzer konuda yine Pew tarafından gerçekleştirilen bir başka araştırmada antisemit görüşlerin en yaygın görüldüğü kesim kendilerini sağcı olarak tanımlayanlar oldu.
Yeni araştırma aynı zamanda Yahudilere yönelik olumlu görüşlere sahip olanların oranının, Müslüman ve Romanlar’a yönelik olumlu görüşe sahip olanlardan daha fazla olduğunu da ortaya koydu. Fransız, İngiliz ve Almanların çoğunluğu Müslüman azınlıklara yönelik olumlu görüşlere sahip olduğunu söylese de, İspanyollar’ın yalnızca yarısı olumlu görüşe sahip olduğunu belirtti. Polonya ve İtalyanlar’ın ise çoğunluğu Müslümanlara yönelik olumsuz görüşlere sahip olduğunu ifade etti.
Araştırma sonuçları tam da Avrupa’da antisemit olayların artma eğiliminde olduğu bir dönemde açıklandı. Kantor Çağdaş Avrupalı Yahudi Araştırma Merkezinin nisan ayında yayınladığı bir araştırmaya göre, 2013’ten 2014’e kadar antisemit olaylarda yüzde 38 oranında bir artış görüldü. Silahlı saldırılarda ise iki kat artış yaşandı.