Tekmili birden İstanbul Caz Festivali’nde

Caz, Funk, Blues, Soul, R&B, Gospel…

TUNA SAYLAĞ Sanat
10 Haziran 2015 Çarşamba

İKSV’nin gerçekleştirdiği ve doyumsuz anlar yaşamamızı sağlayan  festivaller, biz müzikseverler için büyük bir şans!   Halen devam etmekte olan 43. İstanbul Müzik Festivali’nin hemen   ardından, şehre dünyanın en ünlü, en dinlenesi cazcıları akın edecek  ve İstanbul Caz Festivali 22. kez start alacak.Gelenekselleşen konser mekânlarının yanı sıra parklara ve sokaklara da yayılacak olan etkinlikler, 15 Temmuz’a kadar enerjisini ruhumuza taşıyacak

 

15’i aşkın farklı mekânda, 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak olan festival, 27 Haziran akşamı Yeniköy’deki Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde, bu yılın ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün de sahibi olan Emin Fındıkoğlu konseri ile açılacak. Bazı konserlerde esas jönden önce seyirciyi ısıtmak için çıkan harika gruplar var ki, o da işin artısı. Festivale başka kimler geliyor, gelin hep beraber bir göz atalım.

Genç deha Tigran Hamasyan ülkesinin sesini paylaşacak

Ermenistan doğumlu genç cazcı Tigran Hamasyan, iki farklı projeyle karşımızda olacak. Sanatçının geleneksel Ermeni müziğini yorumladığı ilk konseri 30 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek. Oda korosu projesi olan ‘Luys i Luso’ başlıklı konserde piyaniste Harutyun Topikyan yönetimindeki Erivan Devlet Oda Müziği Korosu eşlik edecek. Hamasyan, ertesi akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda trio’suyla hareketli bir caz akşamı için ikinci kez caz severlerle buluşacak. Kendisine basta Sam Minaie, davulda ise Arthur Hnatek eşlik edecek. 

Bas Virtüözü Charnett Moffett ile ‘Nettwork’ Gecesi

Bugüne kadar McCoy Tyner, Ornette Coleman gibi pek çok efsane isme eşlik ederek 200 kayıtta yer alan basçı Charnett Moffett, son projesi NettWork’le, 3 Temmuz akşamı Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul’daki ilk konserini verecek. Sanatçıya gitarcı Stanley Jordan, piyanist Cyrus Chestnut ve Jeff ‘Tain’ Watts eşlik edecek.

Marcus Miller’la ‘Afrodeezia’

Marcus Miller festivalin demirbaşlarından! Grammy ödüllü bas dehası, yeni projesi ve 10. albümü Afrodeezia ile bir kez daha festivalin konuğu! Başarılı cazcı yeni topluluğuyla 2 Temmuz’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde cazdan, Latin müziğine, afro beat’ten reggae’ye uzanan bir müzik yolculuğuna çıkaracak.

Jools Holland, Marc Almond ve Rhythm and Blues Orkestrası ilk kez İstanbul’da

BBC 2’deki ünlü televizyon programının yıldızı, usta piyanist Jools Holland, 20 kişilik dev orkestrasıyla İstanbul’a geliyor. 7 Temmuz’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ndeki konserde sanatçı, dinleyicilere ekibiyle birlikte caz, R&B, soul, gospel ve funk klasiklerinden kendi bestelerine uzanan eğlenceli bir müzikal yolculuk vaat ediyor. Jools Holland & His Rhythm and Blues Orchestra’ya eşlik edecek sürpriz isim ise şarkıcı ve söz yazarı Marc Almond olacak.

Yılların eskitemediği Joan Baez Açıkhava Sahnesi’nde

1960’lı yıllardan beri koruduğu protest duruşuyla 68 kuşağının sembolleşen efsanevi folk müzisyeni Joan Baez, unutulmaz baladlarıyla 11 yıl sonra festival kapsamında yeniden İstanbul’da. 1 Temmuz akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek konserde Baez, Diamonds & Rust, Donna Donna, Queen of Hearts gibi hitlerini seslendirecek. Daha fazlası için Açık Hava’da olun derim.

Ustalarla Buluşmalar

9 Temmuz akşamı İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek ‘Ustalarla Buluşmalar’ konserinde İran müziğinin çağdaş yorumcusu ve ifade özgürlüğü savunucusu Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve İstanbullu vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın sahneden seyircilere müzikleriyle, birlikte seslenecekler. Ekibe kemençede Shervin Mohajer eşlik ediyor. Gecenin açılışını ise Arap makam müziğini caz doğaçlama tekniği ile birleştirdiği ‘Two Rivers’ projesiyle Irak kökenli ABD’li trompetçi Amir El Saffar yapıyor.

Fatoumata Diawara ve Roberto Fonseca

Buena Vista Social Club ile dünyayı turlayan Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca ile Damon Albarn’dan Herbie Hancock’a kadar sayısız isme eşlik eden Fatoumata Diawara, sıcak ve ritmik bir Afro-Latin müzik akşamı için 8 Temmuz’da Feriye Lokantası’nda bir arada.

‘Caz İçin Tuhaf Bir Yer’

Yaratıcı ve eğlenceli yorumlarıyla tanınan avangart caz üçlüsü The Bad Plus, günümüzün en karizmatik saksofon virtüözlerinden Joshua Redman ile festival sahnesinde güçlerini birleştirecek. 10 Temmuz akşamı ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek konserden önce, Avrupa cazının parlayan yıldızlarından Fransız akordeon sanatçısı Vincent Peirani, beşlisiyle sahnede olacak.

 ‘Kuzey Işıkları’

Reggae müziğin en önemli bas ve davul ikilisi Sly & Robbie, Norveçli usta caz trompetçisi Nils Petter Molvaær ile sıra dışı bir konser için 11 Temmuz’da KüçükÇiftlik Park’ta buluşuyor. Sadece 2015 yazına özel olarak tasarlanan bu projede müzisyenler ilk defa aynı sahnede olacak ve cazdan dub’a, elektronik müzikten dünya müziğine izleyenleri keyifli bir yolculuğa çıkaracak. Konserden önce Korhan Futacı ve Kara Orkestra İstanbul’un kaosunu ve deliliğin müzikal hikâyesini anlatacak.

Ve Kapanış Partisi

Festival 15 Temmuz akşamı, Uniq Açık Hava Sahnesi’nde yenilikçi bir konser serisiyle kapanıyor. Önce sıra dışı yeteneğiyle göz dolduran ABD’li genç trompetçi Theo Croker sahneye çıkıyor. Ardından sahneyi soul müziğin geleceği olarak gösterilen Avustralyalı grup Hiatus Kaiyote devralıyor. Gecenin son konserinde ise Bill Withers ve Otis Redding gibi devlerle karşılaştırılan genç müzisyen Michael Kiwanuka dinleyicilerle buluşuyor. Bu konserlerin dışında Salon’da, Türkiye’nin başarılı cazcılarını Avrupalı ustalarla özel projelerde buluşturan European Jazz Club- Avrupa Caz Kulübü geceleri düzenlenecek.yrıca Nardis Jazz Club, Nublu ve Roxy sahnelerini İstanbul Caz Festivali’ne açacaklar.

 

Yıldızların Quarteti

Saksafonda Underground grubunun lideri Chris Potter, basta Grammy ödüllü Dave Holland, gitarda Blue Note müzisyeni Lionel Loueke ve davulda son dönemde caz sahnesinin en faal isimlerinden Eric Harland, eşsiz bir caz ziyafeti vaat ediyor. Cazın bu ünlü yıldızları 13 Temmuz’da CRR Sahnesi’nde buluşuyor.

 

Oleta Adams ve Aloe Blacc

Günümüzün en yetenekli soul ve R&B vokalistlerinden Oleta Adams ve Aloe Blacc, özel bir projeyle 14 Temmuz akşamı Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidans’da bir araya geliyorlar. İkili, Grammy ödüllü besteci ve davulcu Terri Lyne Carrington’ın müzik direktörlüğünde, popüler müzik tarihinin devleri Frank Sinatra ve Billie Holiday’e ait klasikleri yeniden yorumluyor.