Boykotta geri adım

Fransız telekomünikasyon şirketi Orange’ın CEO’sunun yaptığı “İsrail’den çekiliyoruz” açıklaması, ‘İsrail’e boykot’ olarak değerlendirilerek dünya çapında tepkilere neden oldu. Şirket kararın ticari olduğunu açıklasa da inandırıcı bulunmadı. Tepkilerin artması üzerine şirket CEO’su Stephane Richard “Orange İsrail’de kalacak” diyerek geri adım attı.

Dünya
10 Haziran 2015 Çarşamba

Fransız telekomünikasyon şirketi Orange’ın CEO’su Stephane Richard’ın geçen çarşamba “Orange’ın İsrail’den en yakın zamanda çıkmasını istiyorum” sözlerinden sonra perşembe günü de İsrailli ortakları Partner Communications’dan ayrılacaklarını açıklaması; Filistin yanlısı boykot hareketine boyun eğdikleri gerekçesiyle, İsrail ve Amerikan Yahudi cemaatinin liderlerinden ağır bir eleştiri ile karşılandı. Richard’ın cumartesi günü yorumları için özür dilemesi, İsrail’i sevdiğini söylemesi ve çıkışın siyasi değil tamamen ticari nedenler olduğu iddiası suların durulmasına yetmedi.

Orange’ın İsrail’deki varlığı Orange İş Hizmetleri, Internet televizyon ünitesi Viaccess-Orca ve Orange laboratuvarları şeklinde sıralanıyor. Richard’ın Orange markasının daha fazla İsrail’de kullanılmaması için kontratta bir bitiş tarihi üzerinde anlaşıldığını söylediği kayıtlara geçmesine rağmen daha sonra “Orange Grubu İsrail’de kalacak” sözleri kafa karıştırıyor. Kendilerinin operatör olmadığı hiçbir ülkede marka isimlerinin kullanılmasına izin vermediklerini söyleyen Richard, İsrail’in bir istisna olmaması gerektiğini belirtti. Partner Communications 1998’den beri Orange markasını kullanarak cep telefonları için operatör servisi veriyor.

Sorun, Partner’ın bu servisi verirken Orange’ın ismini birçok ülkenin yasadışı ilan ettiği Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusundaki Yahudi yerleşimlerinde de kullanıyor olması. Orange’ın yüzde 25’i Fransız Cumhuriyeti’ne ait.

İsrail Başbakanı Fransa’ya seslenerek Orange’ın bu rahatsızlık verici söylemini kınamasını istedi ve Filistin yanlısı BDS hareketinin (Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi) antisemitizmden kaynaklandığını, dahası İsrail’i gayrimeşru resmetmeye çalıştığını söyledi. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan, Yahudi Devleti’ne karşı herhangi bir boykota karşı koyulacağı ancak Orange’ın kendi politikasını kendisinin belirlemeye hakkı olduğu yönünde bir açıklama geldi. Fransa’daki insan hakları grupları hükümetin Orange’ın İsrailli ortağından ayrılması için çağrı yapmasını istiyordu. Netanyahu Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü. İsrail Başbakanlık Bürosundan gelen açıklamaya göre Hollande, hararetle boykota karşı çıktığını ve iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesi için gayretle çalıştıklarını belirtti.

Netanyahu Fransa elçisinin Richard ile görüşme yapmaması yönünde uyarıda bulunurken, konunun açıklığa kavuşturulması için Richard’ın İsrail’e davet edilmesinin daha uygun olacağına karar verdi. Richard daveti kabul ederek en yakın zamanda İsrail’e gideceğini açıkladı.

İsrailli şirket Partner Communications’ın sahibi İsrailli –Amerikalı Hayim Saban, Richard’ın kararının siyasi olmadığı yorumuna itimat etmediğini, İsrail’i boykot etmeyi düşünen her şirketin karşısında mücadele edeceklerini söyledi.

Yahudi asıllı milyarder Sheldon Adelson ve 50 kadar Yahudi ve İsrail yanlısı kuruluşun önderleri hafta sonu Las Vegas’ta boykota karşı atılacak adımlar hakkında strateji belirlemek üzere bir araya geldi.