Netanyahu, roket saldırılarına suskun kalan uluslararası topluma çattı

İsrail Başbakanı Netanyahu, son günlerde Gazze’den İsrail’e yapılan roket saldırılarından sonra suskun kalan uluslararası topluma ve saldırıları görmezden gelip kınama yapmayan BM’e ateş püskürdü.

Dünya
10 Haziran 2015 Çarşamba

Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırılarını haftalık kabine toplantısının başında gündeme getiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Uluslararası toplumdan kimsenin saldırıları kınadığını duymadım. Birleşmiş Milletler ağzını açmadı” dedi.

Netanyahu, “Bizim tam güçle kendimizi savunma hakkımızı kullandığımızda devam edecek sessizlikle ilgileniyorum. Dünya çapında yayılan ikiyüzlülük, İsrail vatandaşlarını korumamızı engelleyemeyecek” dedi.

Geçtiğimiz hafta Gazze’den fırlatılan roket, güney Aşkelon’da açık bir alana isabet etti. Sonraki günlerde de benzer saldırılar devam etti; Aşkelon’a ve Netivot’a roket fırlatıldı. Roket saldırıları sonrasında, İsrail uçakları Gazze’deki terörist altyapıları bombaladı. Saldırıları küçük bir Selefi grubu olan Ömer Tugayları üstlendi.

İsrail, Gazze sınırındaki Kerem Şalom ve Erez sınır kapılarını acil tıbbi durumlar ve insani yardım dışındaki geçişlere kapattı.


İSRAİLLİ KUMANDANI: "HAMAS ROKET ATIŞLARINI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYOR"

İsrail ordusunda Güney Kumandanlığının başındaki Tümgeneral Sami Turgeman, İsrail’in güneyine yapılan saldırılar sonrasında Gazze sınır topluluklarının yerel yetkilileriyle bir araya geldi. Turgeman, “Bunlar, Gazze’deki teröristler tarafından yapılan münferit saldırılar. Roketler açık alanlara isabet etti ve ordumuz olaylara misillemede bulundu. Ancak Gazze’ye bir operasyon söz konusu değil” dedi.

Turgeman, Selefi grup, Ömer Tugayları’nın saldırıların sorumluluğunu üstlenmesine değindi.

Turgeman’a göre, İsrail Hamas’ın güneyde sakinlik istediğine ve Selefi grubunun roket saldırılarını önlemek için çaba sarf ettiğine inanıyor. Ancak Turgeman, “İsrail hâlâ Gazze kaynaklı tüm eylemlerin sorumlusu olarak Hamas’ı görüyor” demeyi de ihmal etmedi.

 

BEYAZ SARAY İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKINA DESTEK VERDİ

Dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş yedi ülkesinin bir araya geldiği G7 zirvesi için Almanya’da bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “ABD şüphesiz, vatandaşlarını ve milletini bu tip saldırılara karşı savunan İsrail halkının yanında duruyor” açıklamasını yaptı. Açıklama, Netanyahu’nun, uluslararası kamuoyunun tepkisizliğine dikkat çekmesinin ardından geldi.