Suudi Arabistan ve İsrail’den tarihi el sıkışma

ABD’nin başkentinde bir araya gelen İsrailli ve Suudi temsilciler, ilerleyen günlerde de işbirliğini arttıracaklarının sinyallerini verdi

Dünya
10 Haziran 2015 Çarşamba

İsrail ve Suudi Arabistan, arasında diplomatik ilişki bulunmayan iki ülke olarak biliniyor. Ancak geçtiğimiz hafta iki ülkenin yetkilileri Washington’daki Dış İlişkiler Konseyinde (CFR) bir araya geldiklerinde, 2014’ten bu yana İran ile ilgili meseleleri konuşma sebebiyle beşinci kez buluştuklarını belirttiler.

Suudi eski generali ve Amerika Birleşik Devletleri Elçisi Enver Eşki ve Birleşmiş Milletler İsrail Elçisi Dore Gold temasları gerçekleştirenler olarak belirdi. İkili şu anda farklı düşünce kuruluşlarında yer alırken Gold’un bu hafta İsrail Dışişleri Bakanlığı’nda bakandan sonraki pozisyona getirilmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı koltuğunda Başbakan Netanyahu’nun oturmasından dolayı, bakanlıkta fiili işleri Gold’un yürüteceği tahmin ediliyor.

İsrail ve Suudi Arabistan; ABD’nin İran’la yaptığı nükleer anlaşmada belirlenen sınırların İran’a fazla esneklik verdiğini düşünüyor ve nükleer silaha ulaşma yolunun açık bırakılmasından endişe duyuyor. İki ülke, İran’ın artan bölgesel gücünden de rahatsızlık duyuyor. Hizbullah’ı desteklemenin yanında İran Suudi Arabistan’ın güney sınırında Yemen’in Husi isyancılarına destekte bulunuyor. Husilere yönelik askeri harekâtla, İran ve Suudi Arabistan arasında Yemen üzerinden bir mücadele başlamış durumda.

Dore Gold medyaya “Bu sahnede birlikte yer alıyor oluşumuz, ülkelerimizin tüm farklılıklarının ve görüş ayrılıklarının bittiği anlamına gelmiyor. Fakat umut ediyoruz ki ilerleyen dönemde ikili sorunlarımızı da çözeceğiz” açıklamasını yaptı.

Suudi tarafından Eşki Ortadoğu’da İran’ın emperyalist planının ortaya çıkarıldığını vurguladı. Bölgede barış için yedi aşamalı bir plan öneren Eşki, ilk aşamanın Arap ulusları ve İsrail arasında barışın tesis edilmesi, ikinci aşamasının ise İran’da rejim değişikliğine gidilmesi olduğunu açıkladı.

Platformda Eşki ve Gold herkesin gözü önünde el sıkıştı. CFR etkinliği İsrail ve Suudiler arasındaki tek dostluk göstergesi değil. Önceki dönemlerde hükümetlerce yalanlanmasına karşın gizli işbirlikleri yapıldığı belirtiliyor. 2009’da Suudi Arabistan’ın İsrail’e hava sahasından İran’a uçuş izni verildiğini içeren bir rapor yer alıyor. Farklı bir rapor ise İsrail’in Demir Kubbe füze savunma teknolojisini Yemen’deki savaş için kullandırmayı teklif ettiğini belirtiyor.

 

SUUDİLER EN BÜYÜK DÜŞMAN OLARAK İSRAİL’İ DEĞİL İRAN’I GÖRÜYOR

İsrailli bir kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anket sonucu Suudilerin en büyük düşman olarak İsrail’i değil İran’ı gördüklerini ortaya çıkardı.

Merkezi Herzliya’da bulunan bir şirket tarafından gerçekleştirilen ankette Suudi Arabistan halkının yüzde 53’ü İran’ı baş düşman olarak görürken, yüzde 22’si IŞİD, yüzde 18’i ise İsrail dedi. Şirket, ankete katılanların, soruları kimin sorduğu merak etmediğini de vurguladı.