Mısır televizyonunda Yahudiler ilk kez ‘iyi adamlar’

Mısır’da şimdiye kadar yapılan birçok TV yapımında Yahudiler ‘den ve İsrail’den olumsuz olarak bahsedildi.

Dünya 0 yorum
9 Haziran 2015 Salı

2012’de Adel İmam’ın oynadığı Naji Atallah Takımı ve 2002’de yayınlanan ‘Atsız Şövalye’, İsrail ve Yahudi karşıtı yapımlardan sadece ikisiydi.

Şimdiye kadar her Ramazan’da  iftar sonrası halkı eğlendirmek için yayınlanan TV dizileri de arka planda hep antisemitizmi ve İsrail düşmanlığını konu olarak işlemiştir.

Ancak Mısır’da Cumhurbaşkanı  Abdülfettah el-Sisi’nin  İslam eğitimi ile  ilgili yaptığı çalışmalar medyayı da etkilemeyi başardı.

Mısır’da Ramazan başında 18 Haziran’da yayınlanmaya başlayacak bir TV yapımı bir zamanlar, Mısır’da Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanların nasıl uyum içinde yaşadığını anlatıyor. 

Adı  ‘Haret Al Yahud / Yahudi Mahallesi’ olan dizi 1952 Kahire’sinde geçiyor.

Mısır’da kralın askeri bir devrim ile yönetimden uzaklaştırılması ve  İsrail-Arap savaşlarını arka plan olarak alan dizi, Mısır ordusu subayı Ali ile Leyla adlı Yahudi bir kadının aşkını anlatıyor.

Tahmin edildiği gibi  asker Ali ile Yahudi Leyla’nın aşkı Mısır milliyetçiliği ile İsrail milliyetçiliğinin arasında kalacaktır.

Dizinin yazarı  Madhat al-Adl yapım ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle diyor:

“Dizide farklı kültürlerin yaşadığı kozmopolit bir Mısır tarif etmek istedik. Kimseye açık olarak Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman demedik. Dolayısı ile Yahudilere ‘Yahudi’ şeklinde hitap edemeyiz, sonuçta dini ne olursa olsun  onlar Mısırlı.

Bir zamanlar, Hıristiyan, Yahudi ve Müslümanlar bu topraklarda uyum içinde bir arada yaşarken her şey çok daha güzeldi.”

 

1 Yorum