"İsrail-Filistin barışı 170 milyar dolar tasarruf sağlar"

“Eğer İsrail-Filistin halkları barış yaparsa her iki ekonomi de 2020’den evvel 170 milyar dolar tasarruf edecek ve kazanılan bu değer büyük bir refaha yol açacak.”

Dünya
8 Haziran 2015 Pazartesi

Yukarıdaki ifade ekonomik ve siyasi araştırmalar yapan ABD araştırma şirketi RAND Corp’un, İsrail-Filistin Çatışmasının Ekonomik Maliyeti adlı raporunun sonuç paragrafında geçiyor.

Kâr amacı gütmeyen  araştırma şirketinin raporuna göre, eğer barış olursa önümüzdeki beş yılda İsrail 120 milyar dolar, Filistin tarafı ise 50 milyar dolar gibi bir fonu sivil projelere transfer edebilir.

Her iki taraftan ve Ortadoğu uzmanlarından oluşan  yaklaşık 200 yetkili ile yapılan toplantılarla iki yılda hazırlanan raporda en dikkat çeken maddelerden biri Filistin’in söz konusu 50 milyar dolar ile  fert başına düşen GSMH’sini yüzde 36 arttırma imkânı.

Rapor barış yerine savaşın seçilmesi durumunda olacakları da tahmini olarak açıklamış.

Buna göre çatışmanın sıcak bir savaşa dönüşmesi durumunda İsrail 250 milyar dolar gibi bir rakamı finanse etmek durumunda kalacak ve Filistinliler ise GSMH’larında yüzde 46 gibi dramatik bir düşüş yaşayacak.

RAND Araştırma’nın yöneticilerinden tecrübeli ekonomist  Charles Ries, İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesine yaptığı açıklamada, araştırmalarının objektif veriler kullanılarak tüm faktörleri hesap ederek detaylı bir şekilde yapıldığının altını çiziyor.