Dünya basını Türkiye’deki seçimi konuştu

7 Haziran genel seçimleri dünya basının da manşetlerinde idi.

Dünya
8 Haziran 2015 Pazartesi

CNN International, AK Parti’nin mecliste en çok milletvekili kazanan parti olduğunu belirtti ancak, son seçimle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi planlarının artık pek mümkün olmadığını yazdı.

Reuters seçim sonuçlarından beklenmeyen bir başarı ile çıkan HDP destekçilerinin Diyarbakır sokaklarında zafer kutlamalarını manşetlerine taşırken, Associated Press ajansı AK Parti’nin artık ancak koalisyonla hükümet olabileceğini, pazarlıkların çetin geçeceğini duyurdu.

İsrail’in Yedioth Aharonot  ve Haaretz  gazeteleri de HDP’nin başarısının manşetlerine taşıdı. Her iki gazete de, ‘HDP barajı aşarak kazandığı büyük başarı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de anayasayı değiştirerek başkanlık sistemi kurmasına engel oldu’ şeklinde  duyurdu haberi.   

Arapça ve İngilizce yayın yapan El Cezire de 7 Haziran  seçimlerini HDP’nin zaferi AK Parti'nin yara alması olarak başlıklara taşıdı.  El Cezire manşetten verdiği haberinde Diyarbakır sokaklarında HDP’nin başarısını kutlayan gençlerin görüntülerini yayınladı.