Yahudi filozof Maimonides’in kitapları 200 yıl sonra buluştu

İspanya doğumlu, Yahudi tarihinin en büyük hahamlarından, din bilgini, Tevrat yorumcusu, tıp doktoru Maimonides tarafından yazılan Mişne Tora (Yahudi Dini Kanunları) kitapları 200 yıl sonra İsrail’de bir araya geldi.

Kültür
4 Haziran 2015 Perşembe

Aynı zamanda RaMBaM, doğu kaynaklarında Musa İbn Meymun olarak  adı geçen ünlü filozof en büyük eseri Mişne Tora’yı 1170 ile 1180 yılları arasında Mısır’da yazdı.

1547’de İtalya’da bir grup hattat iki cilt olarak Maimonides’in kitabını el yazması olarak kaleme aldı.

Hattatların kimler olduğu bugün bilinmemekle birlikte, yazı grubunun en az iki kişiden oluştuğu ve Kuzey İtalya’da yaşamış olduğu tahmin ediliyor.

Bugün dünyada bulunan ve yazara ait nadir el yazması kitaplardan olan iki cilt 19. yüzyılın ilk yarısında farklı koleksiyonculara satılarak birbirinden ayrıldı.

Bir cilt Romalı kitap koleksiyoncusu  Giovanni Francesco de Rossi tarafından satın alındı. El yazması yıllar sonra 1921 yılında bir şekilde Vatikan kütüphanesine  girdi.

İkinci cilt ise tıpkı diğeri gibi Almanya’dan ABD’ye değişik koleksiyoncu ve sarrafların elinden geçti. En son olarak, el yazması kitap Judy ve Michael Steinhardt tarafından satın alınarak New York  Metropolitan Sanat Müzesi ve İsrail Tarih Müzesi’ne hediye edildi.

Her iki müze de bugün söz konusu cildin resmi maliki.

Vatikan  geçenlerde aldığı bir kararla kendisinde olan diğer cildi sergilenmesi için süresiz olarak İsrail Tarih Müzesi’ne verdi.

Her iki cildin müzede bir araya gelmesi konusunda bir açıklama yapan müze müdürü James S. Snyder, Vatikan’a yaptıkları bu büyük jestten dolayı teşekkür etti.

Snyder yıllar sonra Kudüs’te bir araya gelen el yazması Mişne Tora için şöyle konuştu: “Bu nadir el yazması eserler,  1500’lerde Yahudi kültürü ile  Rönesans ışığının bir araya gelmesinin en büyük kanıtıdır.

Vatikan’ın müzemize yaptığı bu katkı ise son yıllarda İsrail ile Katolik Hıristiyanlığın merkezi arasında gelişen ilişkiler açısından son derece manalıdır.”