Fransız bakandan barış ziyareti

Fransa dışişleri Bakanı Laurent Fabius, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile haziran ayında İsrail ve Filistin’i ziyaret ederek barış görüşmelerine tekrar başlanması konusunda çalışacağını duyurdu

Dünya
4 Haziran 2015 Perşembe

Barış görüşmelerine devam edilebilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin önerdiği temel kurallara uyulması konusunda uluslararası mutabakata varılması için girişimlerde bulunacağını bildiren Fransız Bakan Laurent Fabius, ülkesinin İnter radyosuna yaptığı açıklamada, “İki devlet içeren bir çözümü destekliyoruz. Açıkça bilindiği gibi İsrail’in güvenliğinin sağlanması da bizim için önemlidir. Dürüst olalım, Filistinlilere adil davranılmamaktadır ve adalet olmadan ne barış ne de güvenlik sağlanamaz. Mısır, Filistin toprakları ve İsrail’e giderek liderlerle görüşeceğim. İki taraf arası münazaraların tekrar başlamasını ve bu görüşmelerin uluslararası belirlenmiş bir çerçeveye oturtularak ilerlemesini istiyoruz” dedi.

Fransız diplomatlar, Fransa’nın yakın geçmişte Arap Ligi (AL) ülkelerine, BM Güvenlik Konseyi’nin çözüm önerilerine dayanan, zaman planlaması ve konuşmalara genel kurallar öngören yeni bir barış görüşmeleri taslağı yolladığını açıklamışlardı.

Fabius’un yardımcıları da ziyaretlerin, haziran ayı sonunda gerçekleşecek İran nükleer görüşmelerinin son ayağından önce yapılacağını bildirdiler.

Diplomatik kaynaklar, taslakta barış görüşmelerinin 18 ile 24 ay arasında bir sürede sonuçlanmasının öngörüldüğünü, görüşmelere tüm ilgili yetkililerin ve tarafların katıldığı bir konferansla başlanmasının önerildiğini, bunun dışında bilinen ve üzerinde anlaşılmış ya da halen pazarlık yapılan kilit noktalar konusunda bir farklılık içermediğini söylediler.