Al Pacino, yazarının Hitler desteği yüzünden tiyatro oyunundan ayrıldı

Dünya
3 Haziran 2015 Çarşamba

Norveçli yazar Knut Hamsun’un yazmış olduğu ‘Hunger/Açlık’ adlı kitabının sahne uyarlamasında rol alacak olan Al Pacino geçen hafta oyundan çekilmeye karar verdi.  Oyun Danimarka’nın Kopenhag şehrinde hazırlanıyor.

Oyunu sahneleyecek tiyatronun müdürü Jon Stephensen, Al Pacino’nun oyundan ayrılmasına ilişkin olarak, “Doğrudur, son anda çekildi çünkü Knut Hamsun’un Alman işgalini ve Nazizm’i savunmasını kabul edemedi. Buna saygı duymalıyız” şeklinde konuştu.

Al Pacino geçen hafta Kopenhag’da sahnelenecek tiyatroyu anlatırken görüntüleneceği 3D formatında bir film çekecekti ve bu film oyununda sergilenecekti.

Oyun yazarı Hamsun 70’li-80’li yaşlarında Nazi Almanya’sını ve Norveç’in Almanlar tarafından işgal edilmiş olmasını destekliyordu. Hitler öldükten sonra onun ölüm ilanına ‘Hitler tüm uluslar için adalet hakkındaki gerçeklerin vaiziydi’ şeklinde yazdı.

Norveçli Hamsun Topluluğu Başkanı Hege Faust, Telegraph gazetesine, günümüzde insanların Hamsun’un gençlik yıllarındaki edebi dehası ile yaşlılığındaki politik düşüncelerini ayıramıyor olmasının ‘garip’ olduğunu dile getirdi ve şöyle ekledi: “Birçok insan Hamsun’u okumayı hiçbir şeklide tercih etmiyor ya da Al Pacino gibi ünlü kişiler isimlerinin onunki ile bağdaştırılması riskine girmek istemiyorlar.”

Norveçli ünlü yazar, şair ve oyun yazarı olan Knut Hamsun, gençlik yıllarında yaşadığı sıkıntılar ve açlık üzerine yazdığı romanıyla ünlü oldu. 1920 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan yazar, 1952 yılında hayatını kaybetti.