100 yıllık çınar: UÖMO

100 yıl önce Midraşa Yavne adı ile kurulan, Lycee Juif, Bene Berit, Beyoğlu Özel Musevi Lisesi, bugünkü adıyla Ulus Özel Musevi Okulları, yüzlerce Musevi gencini geleceğe hazırlayan, cemaatimizin tek eğitim kurumu. Bu yıl 100. Yaşını kutladı

Toplum
3 Haziran 2015 Çarşamba

Yıl boyunca düzenlenen farklı etkinliklerin ardından, 21 Mayıs gecesi, UÖMO 100. Yıl Komitesi ve Yönetim Kurulu’nun Zorlu Raffles Hotel’de düzenlediği  ‘100.yıl Eğitime Katkı Gala Gecesi’nde eğitime gönül vermiş, okulun maddi ve manevi destekçileri bir araya geldi.

Gece, Hahambaşı Rav İsak Haleva, İsrail Başkonsolos Yardımcısı, cemaat yöneticileri ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. 100.Yıl filminin ardından açılış konuşmasını yapan UÖMO Vakıf Koordinatörü Robert Filiba, UÖMO Vakfı ve Yönetim Kurulu adına geceye katılan tüm konuklara, 100 yıl boyunca kurum kültürünün devamlılığını sağlamak için yılmadan çalışan öğretmenlere, yöneticilere, çalışanlara teşekkürlerini sundu. Konuşmasında  “Bir asır boyunca bu kurumu maddi ve manevi olarak destekleyen ve desteklemeye devam eden kişiler, aileler, kurumlar, cemaatimiz üyeleri, bu değeri yaratanlar, halen aramızda olanlar ve artık olmayanlar, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederiz” diyerek, bu destek ve güç ile daha çok uzun yıllar gençlere çağdaş bir ortamda eğitim için yılmadan çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

 Ulus Özel Musevi Okullarının kurucusu Bernar Nahum’un oğlu Jan Nahum konuşmasında, vizyonunu ve hayallerini iş hayatında gerçekleştiren Bernar Nahum’un 1980’li yıllarda cemaat gençlerine daha çağdaş eğitim fırsatı sunmak amacıyla bugün 100. Yılını kutlayan Musevi Lisesi’ni Ulus Kampüsüne taşıma serüvenini anlattı. Jan Nahum “Böyle bir geceyi ortaya çıkarmanın, yıllardır süregelen bu sürekliliği sağlamanın büyük bir başarı ve gelecek için en büyük teminat olduğunu görüyorum” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuklar, Beyoğlu Özel Musevi Lisesi mezunu Jozi Zalma’nın video filmini, İsrailli Mentalist Eran Biderman’ın etkileyici gösterisini ve UÖML mezunu Michal Bardavit’in Biderman ile yaptığı keyifli söyleşiyi büyük bir beğeni ile izledi.

 Gecede Ferhat Göçer’le sahne alan UÖML mezunları Vedat Behar, Semi Moreno, Yusuf Sönmez ve Cefi Aşkın konuklardan büyük alkış aldı. Üniversite eğitimine Avusturya Lauder Bussiness School’da devam eden Cefi Aşkın “Bu gece gönülden bağlı olduğum okulum için yeniden bir şeyler yapabilmenin onuru ve gururunu yaşadım. Sahnede arkadaşlarım ve Ferhat Göçer’le hepimizin çok sevdiği ‘Adio’ şarkısını söylemek büyük bir heyecandı. Her şart altında yüz yıldır dimdik ayakta kalan okulumun daha uzun yıllar yüksek eğitim seviyesine sahip, Yahudi kültür ve geleneklerine bağlı, kendine güvenen gençler yetiştireceğine inanıyorum. Bir okul öğrencilerine destek verebilir ama bizim okulumuz mezunlarına da hayatın her adımında destek veriyor. Bu okula sonsuza kadar bize kattıkları için borçlu kalacağım” diyerek Musevi Lisesinde aldığı eğitimin akademik ve sosyal anlamda kendisine büyük değerler kattığını ifade etti.

Gecenin sonunda konuklara 100. Yıl kitabı ve anaokulundan liseye öğrencilerin ‘Okulumu Seviyorum’ başlığı altıdaki yazıları içeren bir anı defteri hediye edildi.

Gecede, Ajans BED (Brand Experience Designers) DA-VET Organizasyon, PİXUS Ses ve Müzik Şirketi, Alcoholoco, Lizzy kırtasiye ve İncimiz Çiçekçiliği organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde önemli rol oynadı.

2014-2015 Eğitim yılı’nda sponsorların desteği ile birçok farklı proje hayata geçirildi.

‘100.yıl logo tasarımı’ ve ‘100 yıldır geleceği yazıyoruz’ sloganı ile başlayan eğitim döneminin ilk yarısında ‘Musevi Lisesi 100 Yaşında’ kitabı yayınlandı. Öğrencilere daha çağdaş eğitim imkânları sunmak amacıyla sponsorların desteği ile okulun giriş salonu ‘Multi purpose’ bir sanat galerisi, okul müzesi ve tören alanı olarak yeniden yapılandırıldı. Ön bahçe öğrenciler için açık hava oturma alanı olarak tasarlandı.

U-TURN Gençleri, Hafıza Gurusu Eran Katz’ı gençler ve cemaat üyeleri ile buluşturdu. Lise gençleri Duman Konseri’ni bir üniversite kampüsünde gerçekleştirerek bir ilke imza attı. Eğitim döneminin ikinci yarısında Avrupa ve İsrail’den gelen altı okulun öğrencileri ‘100. Yıl- 100 Öğrenci Uluslararası Projesi’nde buluştu. Haziran ayının ikinci haftasında Lise İngilizce Drama Kulübü öğrencileri ‘We Will Rock You Müzikali’nde sanatseverlerle buluşacak. Bernar Nahum Sanat Şöleni’nde Ulusal Gençlik Orkestrası Kurucu Şefi Cem Mansur yönetiminde öğrenciler, mezunlar ve ‘Müzik için Barış Vakfı’nın genç müzisyenleri birlikte konser verecekler.