ABD eski Nazilere 20 milyon dolar sosyal yardım ödemiş

Amerikan Sosyal Sigorta Yönetimi ABD’de yaşayan 130’dan fazla şüpheli Nazi savaş suçlusuna toplamda 20,2 milyon dolarlık emeklilik maaşı ödemiş.

Dünya
3 Haziran 2015 Çarşamba

THe Associated Press’in (AP) ele geçirdiği bilgiye göre gelecek hafta yayınlanacak olan rapor, 5,7 milyon doların bizzat Nazi zulmünde rol oynayan ve sonradan ülkeden sınır dışı edilen bireylere,  14 milyondan biraz fazlasının ise Holokost süresince Nazilere yardım etmiş fakat ülkeden çıkarılmamış bireylere verildiğini gözler önüne seriyor.

AP’nin soruşturması bundan yedi ay önce başladı. AP, Adalet Bakanlığı’nın Nazi şüphelilerini ABD’yi terk etmek karşılığında sosyal sigorta yardımları vermek için kanunda bir boşluk yakaladıklarını ortaya çıkardı. Bu kişiler, gönüllü olarak ülkeden ayrılmaları durumunda yardımları almaya devam edebileceklerdi.

Kongre, kanun boşluğunu kapadı ve Nazi şüphelilerinin yardım almalarını engelledi. Geçen yıl ABD Başkanı Barack Obama kanun değişikliğini onayladı.

New York’tan Demokrat temsilci Carolyn Maloney, AP soruşturmasından sonra ödemelerin ölçeğine bakılmasını istedi. Maloney raporun Nazi katliamını asla unutmamak için bir anımsatıcı niteliğinde olduğunu söyledi. Maloney, “Rapora göre 133 Nazi ve Nazi şüphelisi ABD Hükümeti’nden gerçek kimliklerini sakladı ve Sosyal Güvenlik’ten milyonlarca dolar yardım aldı” dedi. Yardım alanlar arasında Yahudileri zorla araştırmasında çalıştıran roket mühendisi, Nazi kamplarını koruyan SS subayları ve Polonya’da binlerce Yahudi’nin tutuklanmasını ve öldürülmesini düzenleyen Nazi işbirlikçileri bulunuyor.