Yahudi ve Arap gençleri müzik bir araya getiriyor

İsrailli Polyphony (Çok seslilik) Müzik Okulu, Arap ve Yahudi öğrencileri bir araya getirerek cemaatler arasında kültür köprüleri kuruyor.

Dünya
1 Haziran 2015 Pazartesi

Ülkenin en iyi müzisyenlerini ortaya çıkarmak için çalışan klasik müzik okulu 2011 yılında New York’ta yaşayan Deborah ve Craig Cogut ile yaratıcı direktör Nabil Abul Aşkar tarafından İsrail’de kuruldu.

Ancak çok sesli klasik müzik eğitimi veren okulun misyonu sanat ile sınırlı değil. Polyphony, İsrail toplumunun da çok sesli bir hale gelmesi için çaba gösteriyor.

Abul Aşkar, Reuters’a verdiği söyleşisinde  bu çabayı şöyle dile getirdi: “Arap ve Yahudi öğrencileri ile okulumuz, İsrail’deki her iki toplumun fertlerine birbirleri ile iletişim kurma fırsatı veriyor. Dolayısı ile bu durum  eninde sonunda toplumda olumlu bir etki olarak belirecektir.”

Her yaştan gence müzik eğitimi veren okulun Polyphony Quartet adlı dörtlüsü iki Arap ve iki Yahudi müzisyenden oluşuyor ve dünyayı dolaşıyor.

20‘li yaşlarda gençlerin oluşturduğu dörtlünün son olarak New York All Souls Church (Tüm Ruhların Kilisesi)’de verdiği seri konserler büyük alkış aldı.

Dörtlü konserlerinde Antonin Dvorak, Mozart, İsrailli ve Arap besteciler; Paul Ben-Haim ve Taiseer Haddad’ın eserlerini seslendirdi.

Dörtlünün Arap kemancısı Feras Maçur, ailesinin ve yakın arkadaşlarının  Polyphony Quartet’te çalmasını  her zaman desteklediğini belirtiyor.

Çellist Mahdi Saadi ise, dün Arap bir müzisyenin dünyayı dolaşıp klasik müzik konserleri vereceğine kimse inanmazken bugün okulun 100  Arap öğrencisi olduğunu  dile getirdi.

Polyphony yöneticisi Aşkar, düzenlenen organizasyonlar ile Arap ve Yahudi dünyasında ilköğretimdeki  6000’den fazla öğrenciye ulaştıklarını ve  müzik ile farklılıkları aştıklarını  belirtiyor.

 

Aşkar  müziğin çok sesli gücünü şöyle ifade ediyor: “ İnsanlar konuşarak da anlaşabilirler ancak klasik müzik çalmak bizi herkesin önünde aynı ve eşit yapar.”