Mısır radikalizme modern İslam eğitimi ile çözüm arıyor

Mısır lideri Abdül fettah el Sisi, Mısır’da son yıllarda artan radikal İslam ile mücadele etmek için, askerler, savaş uçakları ve zırhlı tanklar dışında yeni bir silah kullanmaya karar verdi; eğitim.

Dünya
1 Haziran 2015 Pazartesi

İslami militarizmi Mısır Devleti’nin varlığına karşı hayati bir tehdit olarak niteleyen Devlet Başkanı Sisi, 1000 yıllık İslam okulu Al Azhar Üniversitesinin din bilginleri ve hocalarını göreve çağırdı.

Reuters’ın haberine göre Sisi’nin talimatı ile Al Azhar Üniversitesi’nin liderliğinde tüm okullar ve camilerde İslam dininin gerçekleri öğretilecek ve bu sayede gençlerin din yolu ile sömürülmesi engellenecek.

Mısır sınırları içinde 9000 eğitim birimi olan ve 450 binden fazla öğrencisi olan Al Azhar Üniversitesi ayrıca, İslam tarihi ve felsefesi hakkında herkesin anlayabileceği dilde kitaplar basacak.

Mısır yönetiminin Al Azhar’a verdiği bir diğer görev de medya ve internette yayınlanan radikal İslami söylemleri takip ederek, bu tip gerçek dışı, dinle bağdaşmayan açıklamalara anında cevap vermek.

Sisi, ocak ayında Al Azhar Üniversitesinde  televizyonda tüm Mısır’a naklen yayınlanan bir konuşma yapmış ve İslam’da reform yapılmasını istemişti. Sisi konuşmasında imam ve din adamlarına seslenerek halka gerçek İslam’ı öğretmenin din adamlarının  Tanrı’ya bir borcu olduğunu dile getirmişti.