Gurlitt’in koleksiyonundan çıkan tablo satışta

2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından el konulmuş bir tablo, Yahudi sahibinin mirasçılarının eline henüz geçmişken, hemen açık artırmaya çıkarıldı.

Dünya
25 Mayıs 2015 Pazartesi

Max Liebermann’ın ‘Sahilde İki Atlı’ adlı tablosu 2012 senesinde Alman koleksiyoncu Cornelius Gurlitt’in topladığı ve uzun zaman sakladığı sanat hazineleri arasında bulunmuştu. Gurlitt’in geçen sene hayatını kaybetmesi üzerine bu tablo, koleksiyonun içinden yasal mirasçılarına iade edilen ilk tablo olmuştu.

Yağlıboya tablo 24 Haziran’da Londra’da açık artırmaya çıkacak. Sotheby’s Müzayede Evinin  açıklamasına göre tablonun tahmini satış değeri 850 bin dolara kadar çıkabilir. Tablonun ilk sahibi David Friedmann’ın büyük erkek yeğeni David Toren, kendisi ve diğer mirasçıların tabloyu satmaya karar verdiklerini böylece tablonun  ‘kendi hayat hikâyesinin yeni bir evresine geçiş yapmış olacağını’ belirtti.

Toren açıklamasında şunları ekledi: “90 yaşındayım ve körüm, bu kadar sene sonra bu tablonun geri gelmesi ne kadar önemli olsa da, bu tablodan seneler evvel büyük amcamın evinde aldığım zevki artık alabilmem mümkün değil.” Alman yetkililer 2012 yılında Gurlitt’in Münih’teki apartmanında binden fazla eseri ortaya çıkartarak el koymuştu. Bunların arasında savaş yıllarında yağmalanmış ve senelerdir kayıp olan eserler de yer alıyor.