Hologram, Robotik ve Yapay Zeka

FED’in faiz arttırması durumunda satışlarımızdaki kur bazlı artış nominaldir, reelde pazar payı kaybederiz sözlerini mi yoksa kişisel gelişim eğitimlerini mi dikkate almalı

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
27 Mayıs 2015 Çarşamba

“Geçen ay performansındaki artışa istinaden, yarın çocuğun okul gösterisine katılmak için sana bir gün izin verdim” dedi mekanik bir ses, hologram üzerinden yaptıkları çalışan, yönetici koçluk seansında. Gördüğü kabusla uyanan Quantum Manager Melek Hanım, nefes egzersizlerini uygulayarak stresini azaltmaya çalıştı. Sabah işe gittiğinde Feng Shui ve Reiki üzerine aldığı eğitimleri mesai arkadaşları ile paylaşmaya hazırlanırken, şimdi nereden çıkmıştı bu robot yönetici. Satış performansı ve ekibinin motivasyonu aldığı eğitimler sayesinde süperdi, hem o artık bir liderdi. Koçluk sertifikasyonunu da en alasından tamamlamak üzereydi, artık bölge müdürü olmak için her şeyi vardı.

Çalıştığı şirketin akitflerinin büyümesine, satışlarının artmasına rağmen sermaye kârlılığının azalıyor olması, faaliyetlerinden nakit akışının ve karının negatif olmasının yanında, EBITDA’nın yüzde 30’nun kambiyo zararı olarak gelir tablosundan düşmesi onu niye ilgilendirsindi ki. Ciro artıyordu ve en büyük pay kendisinden ve ekibinden geliyordu. Sabah kahvesinde fal bakan yönetim koçu Zen Kuşağı Ekol Bey, ona üç vakite kadar yol göründüğünü söylediğinde, tatil sitesinden aldığı tur, yeni bölgesine yapacağı yolculuk ve LinkedIn ünvan hiyerarşisindeki yeni basamağı aklına gelirken, yukarıda Yönetim Kurulu’nda konuşulanlardan habersizdi. Şirket yeni teknolojilere yatırım kararı alırken, kaynağı insandan yaratmayı planlıyordu.

Direkt satışçıların merkezi satışa çekilmesi ve Hologram görüşme teknolojisi sebebiyle azaltılması, drone kullanımı ile müşteriye sözleşme ve ürünlerin ulaştırılmasıyla personel/işletme maliyetlerinin azaltılması noktasında herkes hemfikirdi. Şubelerde müşteriler ile robotların temas kurması, sadakat kartlarının 3D yazıcılar ile şubede basılması ile merkezi operasyon ve kargo masraflarının düşürülmesi okeylenmişti. Büyük veriyi bulut teknolojisi ile semantik ve anında işleyen müşteri temsilcisi robotların yapay zekâ ile bir sonraki en iyi ürünü ve müşteriye özel fiyatını, müşteri hayat boyu değerine göre belirlemesi düşüncesi CRM bölümüne de gerek bırakmıyordu. Hologram ile müşteriyi rakip firmanın şubesinde veya metrobüs durağında yakalayıp, elektronik para ile cep telefonu faturasından tahsilatın yapılması noktasında, hiçbir ünvan beklentisi olmayan robotların Quantum Manager Melek Hanıma ak sakallı dede olarak astral seyahat ile rüyada görünmesi de pek ala mümkündü.

Zamanında, danışman Zen Kuşağı Ekol Beyin, finansal okuryazarlık kapsamında Net Bugünkü Değer ile krediyle o evi alma, satış (süreçlerimizi yeniden yapılandırmak) için PMP sertifikası almak üç harfli koçluk sertifikasından daha kritik, müşterilerimize kur riskini dikkate alarak satış yapsak, satılan malın maliyetine kadar iskonto yapmasak, FED’in faiz arttırması durumunda satışlarımızdaki kur bazlı artış nominaldir, reelde pazar payı kaybederiz sözlerini mi yoksa kişisel gelişim eğitimlerini mi dikkate almalı mıydı….. Hayal bunlar dedi, kahkahalarla güldü.