Ortaköy’de sabaha kadar süren Şavuot kutlaması

Bu senede Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu dopdolu bir Şavuot bayramı kutladı. 23 Mayıs Cumartesi gecesi saat 24.00’den sabah 05.00’e kadar farklı konuşmacıların sunumuyla Rav Nafi Haleva önderliğinde dolu dolu bir programla ve yoğun bir kitle ile sabah duası geçildi.

Toplum
27 Mayıs 2015 Çarşamba

Konuşmacılardan Max Maçoro 1492 İspanya sonrası Yahudilerin yaşadığı zorlukları anlatırken, dinleyiciler tarih konusunda ilgi ilginç bilgiler aldılar.

Ardından Vivi Şebi, Yahudilikte önemli bir yeri olan ‘tsedaka’ kavramını ve ‘hesed’ iyilikseverlik boyutunu geniş bir boyutta analize etti. Moşe Pasensya özgürlük Şavuot bağlantısını mistik öğretileri ışığı altında yorumladı. Moris Levi hikâyelerin yaşamımızdaki önemini açıkladı, anlattığı hikâyelerinin her birinin yaşamımıza verdiği öğretileri analize etti. Ester Asa Yeusua kitabının bizlere kazandırdıklarını ve kitapta geçen mucizeleri analiz etti ve Yeusua döneminde derlenen ‘alenu lesabeah’ duasının öneminden bahsetti. David Elat, ‘tikun lel Şavuot’ ve  Tora’nın alınışı hakkında bilgiler verdi. Albert Gerson konuşmasında kibir ve öfkenin verdiği olumsuzluklardan bahsetti. Rav Naftali Haleva yaratılış ve Adam ile Hava yasak meyveyi yedikten sonra oluşan olayları değerlendirdi ve bununla birlikte her konuşmacı sonrası konuşulan konulara yorum katarak eklemelerde bulundu. Rav Naftali Haleva günün sonunda  konuşmacıları tebrik ederek gelecek sene tikun lel Şavuot’ta buluşma temennisi ile sabah duasını geçildi. Tefila’da Tora bölümünde on emirin alınışı okundu. Duasi sonrası sabah seudası’na geçildi.