Büyükada Sinagogu, Roş Hodeş’i Edirne’de kutladı

Büyükada Hesed LeAvraam Sinagogu, Roş Hodeş (Her ay başında yapılan dua) kutlaması ve tefilasını, Edirne Sinagogunda 400 yahidin katılımıyla gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde üç ayrı noktadan hareket eden 7 otobüs ve kendi özel araçlarıyla geziye katılanlar, Edirne Sinagogunda buluştu

Nazlı DOENYAS Toplum
27 Mayıs 2015 Çarşamba

Roş Hodeş duasında Rabbi Alaluf, Rabbi Mendy Chitrik ve Hazanlar Nesim Beruhiyel, Cako Sarfati, Rıfat Romi ve İzel Nahmias, törende yer aldılar.

Büyükada Sinagogu Vakfı adına söz alan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rafi Habib, öncelikle 46 yıl sonra tekrar hizmete açılan Edirne Sinagoguna yapılan bu gezide birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Edirne sinagogunun tarihine de değinen Habib, sinagogun Edirne Cemaatinin çeşitli sanatkar ve esnaf kesimlerini bir araya topladığına, Edirne’de önceden bulunan 13 sinagogun cemaatinin önemli günlerdeki toplanma yerinin yine bu mekan olduğuna dikkat çekti...

Habib, Büyükada’nın da, İstanbul’un çeşitli yerlerinde oturan yahidlerin yaz aylarında toplandıkları bir yer olması dolayısıyla, Büyükada Sinagogu ile Edirne Sinagogunun büyük bir benzerliği olduğuna değindi.

   Daha sonra söz alan Hahambaşı müşaviri ve Edirne Sinagogu etkinliklerinden sorumlu grubun üyesi Silvyo Ovadya söz alarak katılımcılardan bu ziyaretlerin uzun yıllar devam etmesini diledi. Bu denli kalabalık olmasa da sürekli grupların İstanbul’dan ibadet için gelmeleri Sinagog’daki dini yaşamın da sürdürülmesini sağlayacağını belirten Ovadya mekanın sergi ve kültürel etkinliklere de mekan olacağını ifade etti.

Ziyaretçiler sinagogda yer alan İzzet Keribar’ın ‘Türkiye’ isimli resim sergisini görme fırsatı da buldu. Daha sonra Edirne Selimiye Cami, Edirne Çarşısı ve Meriç kıyısı gezildi. Öğlen yemeği ve otobüsteki ikramlar, Matan Baseter tarafından hazırlanarak katılımcılara dağıtıldı.