Cannes, Altın Palmiye’yi Avrupa’ya kaçan mültecilere verdi

68. Cannes Film Festivali’nde en büyük ödül; ‘Altın Palmiye’, konusunu Fransa’ya yerleşmek için kendilerini bir aile gibi gösteren üç Sri Lankalı göçmenin hikayesinden alan ‘Dheepan’ adlı filme verildi.

Sanat
25 Mayıs 2015 Pazartesi

Jacques Audiard tarafından yönetilen film, iç savaşın hüküm sürdüğü Sri Lanka’dan kaçmaya çalışan ve daha evvel birbirini tanımayan üç Sri Lanka vatandaşının Fransa’da bir toplu konut projesine katılmak için kendilerini aynı ailenin fertleri gibi göstermesini beyaz perdeye taşıyor.

Macar Direktör  Laszlo Nemes’in Holokost konulu filmi ‘Son Of Saul’  (Şaul’ün oğlu) ise Cannes’in ikinci en önemli payesi;  ‘Büyük Ödül’ü kazandı.

Joel ve Ethan Coen kardeşlerin liderliğini yaptığı jürinin ‘Şaul’un Oğlu’na  Cannes’da ikincilik vermesi birçok film eleştirmeni için sürpriz oldu.

Nazi ölüm kampı Auschwitz’te Yahudi köle işçi Şaul’ün oğlunu Yahudi törelerine göre gömmek için çabasını anlatan filmin Altın Palmiye’yi alması bekleniyordu.

Festival jürisi  En İyi Aktris ödülünü Rooney Mara ile Emmanuelle Bercot arasında paylaştırdı.

Rooney Mara, yönetmen Todd Haynes’in Carol adlı filminde,  50’li yıllarda New York’ta  kendinden yaşça büyük bir kadınla lezbien bir ilişki yaşayan genç kızı oynuyor. Filmde kadının sevgilisi rolünü ise Cate Blanchett oynadı.

Diğer En İyi Kadın Oyuncu olarak seçilen Emmanuelle Bercot’un  ‘My King’ adlı filmi ise evli bir çiftin yaşadıklarını anlatıyor.

En iyi erkek oyuncu olarak ise, uzun süre  işsiz kalan  bir adamın yaşadıklarını anlatan ‘The Measure of a Man’ filmindeki rolü ile yılların Fransız artisti Vincent Lindon seçildi.