Hitler’in kurduğu kasaba kurtarılmalı mı?

1930’lu yıllarda Nazilerin tatil cenneti olan Prora kasabasına yatırım yapılıp yapılmaması Alman kamuoyunu meşgul ediyor.

Dünya 0 yorum
25 Mayıs 2015 Pazartesi

Hitler’in emri ile kurulan zamanın turizm merkezi Prora çürümeye terk edilmeli mi? 

1930’lu yıllarda  Hitler, Nazi rejimini destekleyen genç kuşakları etkilemek ve Alman ordusu mensuplarına moral kazanacakları bir yer kazandırmak için ülkenin en büyük tatil köyünün, yerinin seçilerek inşa edilmesini emreder.

Nazi yöneticilerin Prora adı verilen bu dev tatil kasabasını inşa etmelerinin bir sebebi de, zamanında lüks yolcu vapurlarında 2. sınıf kabinlerde seyahat etmek zorunda kalan, maddi durumu kötü Alman vatandaşlarını etkileyerek, Nasyonel Sosyalizm’e desteği perçinlemek idi.

Berlin’in doğusunda Rügen adasında kurulu olan tatil şehri savaştan sonra yıllarca komünist Doğu Alman hükümeti tarafından yok varsayılmış ve çürümeye terk edilmiş.

Son on yıldır Rugen adası ve doğası yeniden Alman mimarların ilgi alanında. Tüm tartışmalara rağmen 2012'den beri restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Ancak kamuoyunda çok farklı fikirler var. Kimileri Hitler ve geçmiş yüzyılın en şeytani rejimi Nazizm’i hatırlatan bu kasabaya yatırım yapmak konusunda endişe duyarken, kimileri; tam tersine Prora tatil beldesini canlandırmanın geçmişle yüzleşmek için bir şans olduğunu belirtiyorlar.

 

 

1 Yorum