Gazze’den Avrupa ve körfez ülkelerine bilgisayar hizmeti

Gazze’de kurulan bir teknoloji şirketi, körfez ülkeleri ve Avrupa’ya fason bilgisayar hizmeti vererek, İsrail’in uyguladığı ablukanın ötesine ulaşmayı başarıyor.

Dünya
22 Mayıs 2015 Cuma

Gazze’de bir ofis binasında, çoğu kadın üç düzineden fazla operatör, gözleri bilgisayar ekranına kitlenmiş klavyeleri ile kodlar ve sayılardan oluşan yüzlerce veriyi dünyanın uzak bir köşesinde bulunan bir sunucunun hafızasına kaydediyorlar.

Bu manzara dünyanın herhangi bir yerinde olan bir bilgisayar-programlama şirketinde olsa, klasik bir görüntü olarak değerlendirilebilir.

Ama çoğu kadın ve Filistinli olan  bu programcılar, İsrail’in dokuz senedir abluka uyguladığı Gazze’de olunca AFP ajansı tarafından haber yapılmış. 

Sadi Luzun ve Ahmet Abu Şaban isimli Bilgisayar programcıları tarafından kurulan Gazze şirketi Unit One, körfez ülkelerinde ve Avrupa’da bulunan bir çok şirkete veri girişi ve Bilgisayar yazılım hizmeti veriyor. 

Luzun şu anda 89 kişinin çalıştığı şirketi için AFP’ye şöyle konuşuyor:

“ Biz buradan dünyaya verdiğimiz hizmet ile hem ablukayı deliyor hem de Gazzelilerin büyük şeyler başarabileceğini dünyaya gösteriyoruz.

(...) 

Gazze’de ne petrol ne de doğal gaz var, ama insan kaynağımız kuvvetli ve burada iş ve aşa muhtaç yüzlerce insan var...”