Papa’dan Abbas’a ‘Barış Meleği’

Papa Francis, Vatikan’a ziyarette bulunan Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ı ‘barış meleği’ olarak nitelendirerek övdü.

Dünya
20 Mayıs 2015 Çarşamba

Z iyaret kapsamında gerçekleşen toplantı sonrasında Apostolik Sarayı’nın önünde toplanan kalabalığın karşısında geleneksel karşılıklı hediye takdimi gerçekleşti. Papa Abbas’a hediye olarak bir madalyon verdi ve madalyonun ‘savaşın kötü ruhunu yok eden’ barış meleğini temsil ettiğini söyledi. Papa Francis hediyeyi takdim ederken Abbas’a hediyenin onun için neden uygun olduğunu “siz bir barış meleğisiniz” sözleriyle açıkladı. Abbas, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Osmanlı hükümdarlığı altındaki Filistin’de yaşayan iki din adamının azizlik mertebesine kabulü nedeniyle düzenlenen törene katılmak için Vatikan’daydı. Ziyaret, Vatikan’ın karşılıklı olarak yapılacak bir anlaşma ile Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıklamasının hemen ardından geldi. Geçtiğimiz hafta nihai şeklini alan anlaşma henüz imzalanmamış olsa da, Vatikan’ın Filistin Özerk Yönetimi ile olan diplomatik ilişkilerini bundan böyle Filistin Devleti ile sürdüreceğini açıkça ortaya koyuyor.

Her iki tarafın oluşturduğu bir komisyon anlaşmada Filistin’deki Katolik Kilisesi’nin işleyişi ve faaliyetleri konusundaki son rötuşları yaptıktan sonra, anlaşma onaylanmak üzere yetkililere sunulacak ve imza için tarih belirlenecek.

Anlaşmanın duyulmasının ardından İsrail tepkisini dile getirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Papalığın anlaşmayla ilgili bu kararını ve anlaşma çerçevesinde ‘Filistin Devleti’ teriminin kullanılmasını hayal kırıklığıyla karşıladıklarını ifade etti.

Vatikan’ın Dışişleri Bakanı Antoine Camilleri geçen hafta verdiği bir röportajda,  hazırlanması 15 yıl süren anlaşmanın Vatikan’ın ‘Filistin sorunuyla İsraillilerle Filistinliler arasındaki ihtilafa iki devletli bir çözüm bulunması’ konusundaki umudunu dile getirdiğini söyledi.