Netanyahu: Yahudi bir devlette ırkçılığa yer yok

İsrail Başbakanı Netanyahu, Etiyopya kökenli vatandaşlarını ‘etinin parçası ve eşitler arasında eşit’ olarak adlandırırken, “Yahudiler dünyaya erdemli insan olmayı göstermiştir. Yahudi bir devlette ırkçılığa yer yok” dedi

Dünya
20 Mayıs 2015 Çarşamba

İsrail’e göç etmeye çalışırken yolda hayatlarını kaybeden Etiyopyalı Yahudilerin anısına her sene Mt.Herzl’de gerçekleştirilen anma töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, sözlerine, “Bu kabul edilemez olguya karşı var olan tüm gücümüzle savaşacağız. Bunu hayatlarımızdan sileceğiz. Bunları aşağılık ve ağıza alınamaz olgular haline getireceğiz” diye devam etti.

Başbakan’ın açıklamaları, Etiyopya kökenli İsraillilerin protestolarla dile getirdikleri ve tüm ülkeyi sarsan ırkçılık iddialarının gündeme gelmesinden sadece iki hafta sonra gerçekleşti.

Netanyahu, İsrail’in, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadelede başarılı olmuş ülkeler arasında olması gerektiğini de belirterek, “Biz Yahudiler medeniyete erdemli insanoğlu fikrini getirdik. Biricik ülkemizde de, erdemli insanoğlunun varlığının ifade edildiğinden emin olacağız” dedi.

Başbakan, iki hafta önce Etiyopya kökenli İsrail vatandaşlarıyla yaptığı görüşmede verdiği sözü tekrarlayarak, topluluğun sorunlarının hükümet düzeyinde dile getirilmesine yarayacak ve başbakanlığa bağlı çalışacak bir komitenin liderliğini yapacağını da söyledi.